Eugenia Cheng, matematiciana la Universitatea Sheffield (Marea Britanie), a pus la punct formula stiintifica a unei pizza perfecte, luand in calcul raportul dintre blat si garnitura si timpul optim de coacere. Toti parametrii unei pizza – coacere, garnitura, marime – au fost integrati intr-un algoritm, scrie Daily Mail.
Studiul i-a fost comandat tinerei matematiciene de catre reteaua PizzaExpress, care a constatat ca pizza romana de 35 cm se vinde mai bine decat pizza clasica de 28 cm. Cheng a demonstrat ca succesul celei cu diametrul mai mare consta in raportul dintre grosimea blatului si garnitura si a elaborat formula care da cantitatea ideala de garnitura in functie de diametrul partii de coca. Ea a avertizat si in privinta unei supraincarcari cu garnitura, ce ar putea duce la inmuierea blatului.
„Incerc mereu sa gasesc legaturi intre matematica si hrana. Sunt doua lucruri care imi plac foarte mult. Imi place sa demonstrez ca matematica se afla peste tot in jurul nostru si ca putem recurge la ea pentru a oferi explicatii logice unor lucruri pe care le simtim, cum ar fi faptul ca pizza de mici dimensiuni are mai des blatul moale”, a explicat Eugenia Cheng.
Sursa: Agerpres