Inginerii elvetieni, faimosi pentru producerea celor mai fine si precise mecanisme de ceas, au creat un prototip de stimulator cardiac fara baterii, bazat pe mecanismul de intoarcere automata folosit la ceasurile de mana.
Stimulatoarele cardiace actuale (pacemakere, n.r.), care ajuta inima sa bata intr-un ritm controlat, sunt dispozitive indispensabile pentru multi pacienti cu probleme cardiace, oferindu-le sansa unei vieti normale, dar nevoia unei baterii pentru functionare constituie un factor limitator, inlocuirea acestora facandu-se prin interventie chirurgicala.
Cercetatorii condusi de Adrian Zurbuchen, de la Univesitatea din Berna, Elvetia, incearca sa gaseasca o rezolvare pentru aceasta problema folosind un dispozitiv care utilizeaza mecanismul de intoarcere automata inventat pentru ceasurile de mana de elvetianul Abraham-Louis Perrelet in 1777.
La fel cum un ceas automat se intoarce cand se misca incheietura mainii, noul pacemaker produce energia electrica de care are nevoie folosind miscarile muschiului inimii. Pentru a realiza acest lucru, stimulatorul este atasat direct pe cord.
Prototipul a fost testat deocamdata doar pe porci, potrivit declaratiilor facute duminica de Zurbuchen, la intalnirea anuala a Societatii Europene de Cardiologie, care are loc in aceasta perioada in Barcelona, Spania. Contractiile inimii porcilor au fost controlate cu succes, la un ritm de 130 de batai pe minut.
„Acesta este un studiu de fezabilitate. Am aratat ca este posibil sa reglam ritmul cardiac folosind energia produsa de propria miscare”, a declarat Adrian Zurbuchen.
Cercetarea este inca intr-un stadiu incipient si, deocadata, nu exista un plan clar pentru testarea pe pacienti umani. Cercetatorul a precizat ca nu a discutat despre acest dispozitiv cu potentiali parteneri din industria medicala, dar a spus ca „este probabil o idee buna sa caute” sustinatori.
Alti cercetatori au cautat metode de a alimenta pacemakerele cu energie transmitand curentul electric de la o sursa externa, prin corpul uman, dar ideea de a folosi un mecanism de ceas este inovatoare.
Ceasurile automate functioneaza pentru ca au o piesa cu centrul de greutate excentric, care pivoteaza cand bratul celui care poarta ceasul se misca. Aceasta rotatie strange progresiv un arc, care, la randul sau, pune in miscare mecanismul ceasului. In cazul noului stimulator cardiac, arcul pune in miscare un micro-generator electric. Congresul anual al Societatii Europene de Cardiologie are loc la Barcelona in perioada 30 august – 3 septembrie.
Sursa: Mediafax