Vezi VIDEO
Trei ingineri baimareni au gasit solutia salvatoare impotriva inundatiilor. Paul Mateescu, Gheorghe Peter Tataru si Daniel Borota au brevetat digul modular, un sistem de aparare pe cat de simplu, pe atat de util, format din panouri metalice inclinate sprijinite pe un picior metalic, care se asaza in zonele ce trebuie protejate de viituri. Societatea Ramira din Baia Mare a cumparat drepturile de productie pentru urmatorii cinci ani.
Paul Mateescu, Gheorghe Peter Tataru si Daniel Borota au ajuns faimosi in Maramures dupa ce si-au vandut drepturile de productie asupra unei inventii revolutionare, societatii Ramira din Baia Mare. Brevetul de inventie va aparea in maximum doua luni, iar vineri, 12 februarie, sunt invitate oficialitati din toata tara pentru prezentarea noului sistem de aparare impotriva inundatiilor.
„Este prima solutie practica propusa Romaniei pentru apararea localitatilor si a suprafetelor arabile contra inundatiilor”, a declarat Dumitru Matei, patronul societatii Ramira.
Sistemul propus de cei trei ingineri elimina dezavantajele solutiilor cunoscute pana acum pentru apararea impotriva inundatiilor. Panourile metalice ale digului modular pot fi montate si pe suprafete denivelate si asigura o etanseitate foarte buna. Ele pot fi produse in doua variante, una pentru o cota de inundatii de 1,7 metri, iar alta pentru o cota de inundatii de 0,7, pana la 1 metru. In functie de gradul de inclinare a panourilor, scade cota de inundatie, insa creste siguranta.
„Prima varianta va fi produsa pentru o cota de inundatii la 1.7 m, iar panoul se inclina la 60 de grade, insa daca apele sunt mai repezi, acestea se inclina si mai tare, pentru ca apar busteni ori alte obiecte plutitoare”, a precizat Matei.
Digurile vor avea o durata de folosinta de cel putin 10 ani, iar intretinerea lor este foarte simpla. Greutatea unui panou ajunge pana la 60 de kilograme si este nevoie de patru oameni pentru a-l ridica.
„Cu 10 kilometri de dig poti apara un sat sau o suprafata agricola mare. Acestea pot fi apoi mutate in alta parte. De asemenea, panourile pot fi folosite la lucrari hidrotehnice, repsectiv devierea unor cursuri de rauri”, a mai spus Dumitru Matei.
Costul pentru un kilometru de panouri ajunge la 500.000 euro, iar producatorul spune ca ar fi indicat ca acestea sa fie gestionate de inspectoratele pentru situatii de urgenta. Producatorul a mai precizat ca in acest moment este pregatit sa produca 10 kilometri de dig intr-o luna. Deocamdata nu exista nicio cerere, insa sistemul a trezit interesul autoritatilor din partea de sud a tarii, dar si din Ungaria.
Sursa: Angela Sabau