Intr-un interviu acordat din inchisoare, hackerul Valentin Boanta, 33 de ani, se mandreste cu ultima sa inventie, un sistem de prevenire a fraudelor la ATM-uri despre care sustine ca va preveni infractiunile care l-au trimis pe el in spatele gratiilor, comenteaza site-ul midsizeinsider.com.
Hackerul roman a ispasit pana in prezent sase luni dintr-o sentinta de cinci ani, pentru ca a oferit unei bande de infractori dispozitive pe care acestia le-au folosit pentru a masca echipamentele de copiere de carduri, care le-au permis sa fure datele utilizatorilor si sa creeze ulterior clone. Boanta sustine ca el nu a intentionat niciodata sa foloseasca gadget-ul singur si ca l-a creat pentru propriul amuzament. Cu toate acestea, hackerul a vandut dispozitivele infractorilor, ceea ce i-a atras condamnarea.
Potrivit hackerului, dupa arestarea si condamnarea sa din 2009, el si-a constientizat greselile si se simte acum obligat sa le indrepte printr-o inovatie tehnologica. Astfel, explica el, condamnarea s-a dovedit de fapt o binecuvantare deghizata.
Boanta a lucrat la noul proiect in perioada procesului, iar in prezent isi promoveaza ideea din spatele zidurilor unei celule pe care o imparte alaturi de 5 hoti in orasul Vaslui. Potrivit lui Boanta, sistemul sau („Secure Revolving System”, SRS) functioneaza la orice ATM. Odata instalat, el permite introducerea cardului bancar pe lat, ulterior cardul fiind rotit pentru a preveni copierea datelor cu ajutorul unor dispozitive ilegale. Sistemul roteste din nou cardul, care este apoi returnat posesorului.
Sistemul creat de Boanta a fost sprijinit de MB Telecom, o firma cu sediul in apropierea Bucurestiului, care a semnat un contract pentru a finanta si dezvolta proiectul. SRS este brevetat si in acest an a castigat un premiu la Salonul International de Inventii de la Geneva. Desi nici inventatorul, nici partenerul sau nu au spus cat va costa sistemul, ambii insista ca el va disponibil in viitorul foarte apropiat.
Potrivit biroului Ambasadei SUA la Bucuresti, hackerii romani au sustras din conturile americanilor aproximativ un 1 miliard de dolari in 2012. In plus, compania Verizon a relatat ca Romania gazduieste a doua comunitate de hackeri ca marime din lume, dupa cea din China. De asemenea, faptul ca FBI a infiintat un birou local pentru a contribui la formarea unui agenti de politie specializati in fraudele informatice dovedeste preocuparile legate de activitatea hackerilor in aceasta tara, scrie sursa citata.
Sursa: Agerpres