Un dispozitiv sub forma unui tatuaj, capabil sa furnizeze curent electric folosind transpiratia, a fost prezentat de cercetatorii americani in cadrul unei conferinte a American Chemical Society. Bio-bateria este alimentata de un compus chimic, acidul lactic, produs de muschi in timpul efortului sustinut, care apare in mod natural in transpiratie. Inventia ar putea fi folosita curand pentru alimentarea cu energie a unor aparate precum monitoare cardiace, ceasuri digitale si, in cele din urma, poate chiar telefoane mobile, sustin oamenii de stiinta din California.
Ideea de a folosi „energia oamenilor” – utilizarea corpului uman pentru incarcarea bateriilor aparatelor portabile – a inspirat multe abordari. Unele se folosesc de miscare, folosind dispozitive piezoelectrice, altele se bazeaza pe sange pentru a alimenta dispozitive implantate in organism.
„Dispozitivul nostru este primul care foloseste transpiratia. Este o dovada a functionalitatii conceptului”, a declarat Wenzhao Jia, doctor de la University California, San Diego, care a detaliat metoda folosita intr-un articol publicat in Angewandte Chemie.
„In acest moment, tehnologia nu ne permite sa obtinem multa energie – doar patru microwati. Dar lucram sa o imbunatatim astfel incat sa putem alimenta dispozitive electronice mici„, a precizat cercetatoarea.
Echipa de cercetatori nu a incercat sa creeze o bio-baterie, scopul lor fiind sa obtina un monitor portabil pentru citirea nivelului de acid lactic din organism. Sportivii care se antreneaza intens au nevoie sa stie nivelul de acid lactic pentru a-si putea evalua efortul si evolutia. In prezent, monitorizarea se face analizand sangele, procedeu mai indelungat si anevoios.
Pentru a realiza un test rapid si mai putin invaziv, cercetatorii au imprimat un senzor de acid lactic pe o hartie utilizata pentru tatuajele temporare. „L-am purtat eu insami, nici nu-l simti. Chiar e ca un tatuaj”, a declarat Wenzhao Jia pentru BBC News. „Nu este destinat exclusiv sportivilor profesionisti. Majoritatea oamenilor care fac exercitii fizice vrea sa stie cum isi poate imbunatati programul de exercitii. Putem masura ritmul cardiac, dar combinarea unor date despre reactiile fizice ale corpului cu informatii despre ce se intampla din punct de vedere chimic, poate furniza o imagine de ansamblu a evolutiei din punct de vedere a starii de solicitare a corpului”, a mai spus Jia.
Cercetatorii au mers un pas mai departe, transformand senzorul intr-o baterie alimentata cu transpiratie. Au reusit acest lucru incorporand in dispozitiv o enzima care reactioneaza cu compusii chimici din transpiratie, generand un curent electric slab.
Interesant este ca, dintre voluntarii pe care au testat dispozitivul, cei care erau mai putin antrenati produceau mai multa energie. Explicatia sta in faptul ca lipsa de antrenament face ca organismul sa oboseasca mai repede si sa produca, astfel, mai mult acid lactic.
Cercetatorii au incheiat un parteneriat cu o companie pentru a incepe sa dezvolte produsul. Pasul urmator este conectarea tatuajului cu aparatele electronice pe care sa le alimenteze si adaugarea unei solutii de stocare a energiei produse, prin integrarea unei componente cum ar fi un condensator. Principala provocare este insa gasirea unei solutii de amplificare a curentului produs. Un ceas de mana digital are nevoie de circa 10 microwati.
Sursa: Mediafax