Vezi VIDEO
Daca in perioada comunismului numarul cererilor de brevete de inventie era mare, dupa Revolutie acesta a scazut semnificativ. Anul 2007 a fost singurul an, dupa Revolutie, in care cererile de brevete de inventie au scazut la o treime. Nici in Maramures, viata inventatorilor nu este tocmai roza.
Inventatorii din Romania nu o duc bine, cu toate ca mintea lor functioneaza mai bine a a oamenilor de rand. Ei au o idée, pe care o transforma intr-o inventive, ce trebuie insa brevetata pentru a avea depturile de proprietate asupra ei. Numai ca asta nu inseamna ca inventia ta va fi pusa in practica vreodata. Usor-usor, numarul brevetelor de inventie a scazut dupa 1990 in Romania. In Maramures, ca si inregistrari anuale, sunt intre doua si zece cereri de brevete de inventie.
,,E o foarte mare problema de aplicare a brevetelor fiindca pe cont propriu este foarte, foarte greu sa aplici. O data trebuie ca cineva sa realizeze inventia, deci sprijinul unui fabricant. La proiecte se poate ajuta, dar la fabricatie nu , cheltuieli materiale, manopera. Deci e greu sa se aplice aceasta inventie fara sprijinul unui mediu economic”, a declarat Vasile Nasui, presedintele Asociatiei Inventatorilor din Romania Filiala Maramures.
Multi inventatori aleg sa paraseasca Romania fiindca e alt sprijin pentru ei, in strainatate, legat de aplicarea inventilor. Aceasta plecare este una din cauzele pentru care au scazut cererile de brevete de inventie.
,,Principala cauza ar fi partea de realizare a inventiei, de aplicare a lor. Brevetarea este, intr-un fel, mai lunga, de durata de 2 ani, 5 ani. Taxe mari si fara nici un avantaj. Eventual sa se reduca din profit pentru inventatori sau pentru cel care o fabrica sa beneficieze o perioada de o anumita favoare. De exemplu, nu exista fonduri de risc pentru aplicarea inventiilor”, a martursit Vasile Nasui.
Cele mai multe inventii se realizeaza in domeniul electronicii, al IT-ului, iar pentru mentinerea dreptului de proprietate asupra inventiei se plateste in fiecare an la OSIM o taxa, care este stabilita in functie de venitul inventatorului.
Sursa: Carmen Bizău