Cercetatorii americani au inventat un material flexibil care isi schimba culoarea pentru a imita mediul in care se afla, folosind ca sursa de inspiratie abilitatile de camuflaj ale caracatitelor si calamarilor.Materialul este alcatuit, in mare, dintr-o retea de celule de un milimetru, care contin o vopsea termosensibila, capabila sa isi schimbe culoarea la cerere. Deocamdata, tehnologia functioneaza doar in alb si negru, dar cercetatorii spera ca principiile care stau la baza sa sa aiba aplicatii comerciale si militare. Studiul, un efort comun al specialistilor in biologie, tehnologia materialelor, informatica si inginerie electrica, a fost publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences din Statele Unite ale Americii.
Echipa, condusa de profesorul John Rogers de la University of Illinois, a studiat mecanismul de camuflare folosit de animale marine precum caracatitele, sepiile si calamarii si a incercat sa reproduca sistemul in trei straturi aflat in pielea acestor cefalopode: stratul superior contine culorile, cel de mijloc controleaza schimbarea cromatica, iar stratul inferior „simte” modelele din mediul inconjurator care trebuie reproduse.
Materialul inventat de cercetatori functioneaza insa diferit. Stratul inferior contine o serie de senzori fotosensibili, care detecteaza schimbarile privind intensitatea luminii si transmit modelul unor dispozitive din stratul de mijloc. Aceste dispozitive tin locul muschilor din pielea caracatitelor, care controleaza organele responsabile cu culoarea din stratul superior.
In versiunea artificiala, stratul superior, cel care se vede, foloseste un pigment termosensibil, care isi schimba culoarea din negru in total transparent la exact 47 de grade Celsius. Caldura este produsa si controlata de dispozitivele de dedesubt. Materialul este capabil sa schimbe modelul afisat in una-doua secunde dupa ce mediul inconjurator s-a modificat.
Sistemul este mult mai putin eficient si spectaculos decat capabilitatile de camuflaj ale caracatitelor, dar echipa de cercetatori este totusi mandra de reusita.
„Este primul sistem complet, perfect functional de acest fel din lume. Arata ca o foaie de hartie”, a declarat profesorul John Rogers pentru BBC News.
„Nu este nici pe departe gata sa fie folosit de armata sau in alt domeniu. Este insa un punct de inceput pentru cercetarea in acest domeniu astfel incat sa dobandim experinta necesara construirii unor sisteme care pot indeplini aceasta functie (de camuflaj, n.r.)”, a mai spus autorul principal al studiului.
Sursa: Mediafax