Criminalii din romanele scrise de Agatha Christie pot fi identificati cu ajutorul unei formule matematice, potrivit unui studiu realizat de o echipa de experti britanici. In contextul in care Marea Britanie se pregateste sa marcheze 125 de ani de la nasterea scriitoarei Agatha Christie, supranumita „regina romanelor politiste”, Dominique Jeannerod, cercetator la Universitatea Queen din Belfast, James Berthnal, cercetator la Universitatea Exetzer, si analistul de baze de date Brett Jacob au incercat sa gaseasca un raspuns pentru intrebarea care a obsedat milioane de cititori din lumea intreaga ai romanelor scrise de renumita romanciera: „Cine este criminalul?”.
Potrivit The Guardian, postul de televiziune UKTV a comandat acest studiu pentru a marca lansarea programului „Agatha Christie Hour”, ce va fi difuzat in fiecare zi, incepand de luni, de la ora locala 20.00, timp de doua saptamani, informeaza site-ul slate.fr. Studiul a fost realizat pe 27 dintre cele 83 de romane publicate de prolifica scriitoare britanica, iar printre volumele analizate s-au aflat celebrele romane politiste „Crima din Orient Express” si „Moarte pe Nil”.
„Am adunat date diverse, inclusiv numarul de mentionari ale vinovatilor per capitol, o «analiza a sentimentelor» asociate mentionarilor vinovatilor, mentionarile referitoare la mijloacele de transport folosite, locul crimei, modus operandi si mai multe referinte incrucisate cu alte concepte-cheie ale romanelor”, a precizat Dominique Jeannerod.
Si se pare ca Agatha Christie urma in realizarea intrigilor din romanele sale un model bine definit, in special in ceea ce priveste sexul asasinului, motivatiile sale si cauza mortii victimei. Astfel, daca vinovatul era o femeie, descrierea ei era realizata mai degraba intr-o maniera negativa, in timp ce descrierea era neutra sau chiar pozitiva daca asasinul era barbat.
Sursa: Mediafax