Prima uzina electrica din municipiul Baia Mare, ridicata la inceputul secolului al XX-lea, in anul 1891, de firma austro-ungara Ganz&Co, va fi reabilitata de noii proprietari, Filiala de Distributie a Energiei Electrice Electrica Distributie Transilvania Nord SA.
Cladirea, care are o vechime de peste 100 de ani – in timp in incinta uzinei au mai fost construite diferite edificii, intr-unul desfasurandu-si astazi activitatea personalul SDEE Baia Mare -, va fi reabilitata si extinsa. Lucrarile de reparatii generale si de renovare vor fi executate de firma baimareana Prompt Servit (a carei actionari sunt Boriss Jitaru, Emil Zoicas, Ioan Turda si Ion Gherna), care va fi platita cu 1.529.000 de lei.
Firma de electricitate Ganz a realizat mai multe uzine in Transilvania inceputului de secol XX, printre acestea si cea de la Somesul Rece, care asigura iluminatul in Cluj-Napoca. De asemenea, in 1895, Ganz&Co au furnizat turbinele, generatoarele, tablourile de comanda si transformatoarele pentru cea mai mare centrala hidro la acea vreme si prima centrala mixta din Romania, cea de pe Valea Sadului.
Potrivit documentelor de la inceputul secolului trecut, strategia austriecilor consta in construirea si utilarea uzinei din fonduri proprii, pe un teren pus la dispozitie de autoritatile locale, in schimbul concesionarii pentru 25 de ani a serviciului de distributie a energiei electrice.
Prima uzina electrica din Baia Mare a fost pusa in functiune in 1891 si initial avea scop industrial, deservind mina Valea Rosie. De la inceputul secolului trecut, de la aceasta centrala s-au alimentat si primii consumatori casnici, care locuiau in centrul vechi al orasului Baia Mare.
Sursa: Catalin Vischi