Vezi VIDEO
Primarul Catalin Chereches a semnat astazi, 1 octombrie 2014, contractul de lucrari pentru reabilitarea Colegiului National “Gheorghe Sincai”. Valoarea investitiei se ridica la aproape 10 milioane de lei, perioada de executie fiind de 12 luni. Reabilitarea cladirii istorice, dar si a corpului nou, construit la finalul anilor ’70, presupune lucrari ample, atat in ceea ce priveste fatada si acoperisul, dar si modernizarea grupurilor sanitare, inlocuirea tuturor instalatiilor si refacerea finisajelor interioare. Va amintim ca in urma cu doua saptamani a avut loc inaugurarea oficială a noului corp multifunctional care a fost amenajat la acest colegiu, data la care s-a anuntat ca si corpul vechi de cladire va intra in reabilitare.
Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare, a vorbit, la deschiderea santierului de la Colegiul National „Gheorghe Sincai”, despre investitiile in educatie, ca prioritate zero a administratiei publice locale, mai ales in ceea ce priveste institutiile de invatamant de prestigiu din oras.
„Am placerea sa fiu impreuna cu dumneavoastra la acest eveniment important pentru destinul municipiului Baia Mare, pentru ca acesta este in principal legat de educatie. Am initiat, impreuna cu colegii mei din autoritatea locala, un program amplu de reabilitare a unitatilor de invatamant si, bineinteles, cel mai important lucru pe care noi dorim sa facem este sa ne orientam spre institutiile de invatamant care au prestigiu si au generat, pentru municipiul Baia Mare, cele mai mari performante, facandu-ne sa fim mandri de orasul nostru. Aceste unitati de invatamant sunt Colegiul National «Gheorghe Sincai» si Colegiul National «Vasile Lucaciu». Sunt doua unitati de invatamant strategice pentru municipiul Baia Mare, dar si pentru judetul Maramures si pentru Transilvania, care vor fi finantate pentru reabilitare de catre municipiu, din bugetul local”, a declarat Catalin Chereches.
Primarul a promis ca dezvoltarea Colegiului National „Gheorghe Sincai” nu se va opri odata cu finalizarea acestui proiect. El a vorbit astfel despre extinderea platformei de invatamant, despre infiintarea unei gradinite si a unor clase de ciclu primar.
„Anul trecut am initiat si anul acesta am finalizat o lucrare importanta, pe fonduri europene, extinderea cu cateva laboratoare si o sala multifunctionala a acestui colegiu, dar a ramas cladirea istorica, aceasta necesitand reabilitarea. Proiectul a fost realizat, am facut licitatia, iar astazi suntem in postura de a semna contractul de executie lucrari. Cu acest proiect incheiem o etapa importanta in reabilitarea si extinderea acestui colegiu de prestigiu. Vor mai urma si alte actiuni de extindere a platormei de invatamant si aici vorbim despre gradinita si scoala primara. Sunt multe discutii pe care le avem acum si pe care le vom finaliza in cel mai scurt timp”, a adaugat Catalin Chereches.
Reabilitarea cladirii istorice, dar si a corpului costruit in anii ’70 va avea in vedere atat lucrari exterioare, cat si finisaje interioare si inlocuirea completa a tuturor instalatiilor.
„Corpul istoric va fi reabilitat estetic la exterior, va fi schimbata tamplaria, dar pastrand caracteristicile istorice, va fi schimbata invelitoarea si vom reveni la o invelitoare ceramica, iar corpul nou va primi in plus o termoizolare si o hidroizolare pentru a fi protejat. La interior se va reface incalzirea, toate instalatiile electrice, sanitare, termice, totul va fi reabilitate si modernizat”, a explicat arhitectul Laura Zaharia.
Proiectul are in vedere si sistematizarea pe verticala, fiind vorba aici despre refacerea trotuarelor de protectie si a zonei verzi dinspre strazile Gheorghe Sincai si Andrei Muresanu.
“In afara de lucrarile de reabilitare a acestei cladiri vom avea si o sistematizare pe verticala, nu in interiorul curtii, care a fost reabilitata prin proiectul finantat din fonduri europene, ci in exterior, inspre strada Gheorghe Sincai si inspre strada Andrei Muresanu, unde se vor reface zonele verzi, aleile, gardul imprejmuitor si bustul marelui om Gheorghe Sincai”, a declarat Vasile Barbul, directorul Directiei Generale de Dezvoltare Publica in cadrul Primariei Baia Mare.
Lucrarile de reabilitare care vor fi realizate in urmatoarele 12 luni au scopul de a imbunatati calitatea invatamantului si de a reduce costurile aferente utilitatilor care deservesc unitatea de invatamant. In timpul efectuarii tuturor lucrarilor, activitatea didactica se va desfasura normal, insa elevii si profesorii isi vor schimba periodic clasele, pentru a elibera, pe rand, toate tronsoanele in parte.
Sursa: Tania Purcaru