Vezi VIDEO
Reabilitarea drumului judetean Baia Sprie – Barsana trebuie obligatoriu finalizata in 2015, in caz contrar banii alocati pe proiect urmand sa se piarda. Autoritatile judetene au pierdut deja 25% din finantarea de 22 de milioane de euro ca urmare a neregulilor descoperite in timpul executiei, iar inainte sa piarda alte 25 de procente s-a decis rezilierea contractului cu Selina. Acum, oficialii Consiliului Judetean Maramures trebuie sa organizeze o licitatie pentru gasirea unei societati care sa preia lucrarea din mers, insa pe bani mult mai putini. In circa cinci luni ar urma sa se cunoasca si castigatorul, ceea ce inseamna ca doar in vara anului viitor drumarii si-ar putea relua lucrul pe drumul judetean Baia Sprie – Barsana.
Rezilierea contractului pe proiectul european a intrat in vigoare in 17 septembrie. In afara executantului, conducerea Consiliului Judetean Maramures nu a indicat niciun alt vinovat pentru situatia creata. Pana sa se ajunga la organizarea licitatiei, sefii administratiei trebuie sa rezolve o problema extrem de importanta, legata de securizarea lucrarilor pana la reluarea lor. Conform managerului de proiect, Cristian Chendea, interventiile ar urma sa fie facute chiar de catre Selina.
”Dupa ce se pune in siguranta lucrarea, se stabilesc lucrari ce nu corespund proiectului tehnic si se stabilesc modalitati de remediere. Urmeaza recuperarea daunelor, niste bani in jur de 12 milioane de lei”, a explicat Cristian Chendea.
In ce priveste deblocarea lucrarilor de reabilitare pe drumul judetean Baia Sprie- Barsana, autoritatile sunt optimiste, aratand ca in cel mult cinci luni ar urma sa fie demarata licitatia pentru atribuirea proiectului, asta chiar si in conditiile in care CJ-ul va fi dat in judecata de firma Selina.
”Dispozitia contractuala e clara, rezilierea din punctul nostru de vedere e din culpa dansilor, noi continuam procedura potrivit dispozitiilor contractuale. Daca sunt nemultumiti, sunt liberi sa se adreseze instantei”, a precizat presedintele Consiliului Judetean Maramures (CJ), Zamfir Ciceu.
In 2015 expira contractul de finantare, iar daca pana atunci drumul nu e gata autoritatile din Maramures trebuie sa plateasca pentru el de la buget, dar sa si raspunda in fata forurilor europene pentru modul in care au administrat proiectul. Scenariul cel mai optimist al autoritatilor este ca pana la finele lui 2013 sa fie executate toate lucrarile ce nu se suprapun cu investitiile incluse in proiectul de reabilitare a retelelor de apa si canalizare.
Din contul Consiliului Judetean Maramures s-au cheltuit pana acum 26 de milioane de lei, iar in momentul de fata mai sunt in cont pentru acest proiect circa 11 milioane de lei, dupa cum au anuntat autoritatile, care au reamintit ca valoarea investitiei este de 68 de milioane de lei.
In ce priveste deszapezirea pe acest tronson, in sedinta de Consiliu Judetean de miercurea viitoare, alesii judeteni vor discuta si despre programul de intretinere al drumurilor pe timp de iarna.
Sursa: Camelia Tocaci