Vezi VIDEO
Guvernul a aprobat sapte obiective de investitii prioritare privind infrastructura de gospodarirea apelor si de mediu, pe lista figurand si amenajarea raului Sasar, in intravilanul municipiului Baia Mare. Decizia a fost luata astazi, 18 ianuarie, in sedinta de guvern, la propunerea Ministerului Mediului si Padurilor. Totodata, membrii guvernului au aprobat si caracteristicile principale si indicatorii tehnico-economici aferenti acestor investitii a caror valoare totala este de 451.733.000 lei.
Potrivit oficialilor din executiv, cele sapte obiective de investitii au ca scop prevenirea efectelor distructive ale apelor mari, punerea in siguranta a obiectivelor economice deja existente, precum si eliminarea pericolului de pierdere a vietilor omenesti in judetele Arges, Bihor, Cluj, Covasna, Dambovita si Maramures. Lucrarile fac parte integranta din Strategia nationala de management al riscului la inundatii pe termen mediu si lung a Ministerului Mediului si Padurilor si constau in regularizari ale cursurilor de rauri, aparari si consolidari de maluri, recalibrari de albii si punerea in siguranta a barajelor si a lacurilor de acumulare.
Finantarea lucrarilor se face de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Mediului si Padurilor, din surse proprii ale Administratiei Nationale “Apele Romane”, din imprumuturile acordate Romaniei de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei precum si din alte surse legal constituite, conform programelor de investitii publice aprobate potrivit legii, au mai aratat membrii guvernului.
Potrivit anexei hotararii de guvern care face referire la amenajarea raului Sasar in municipiul Baia Mare are o valoare totala de 123.274.000 de lei (aproximativ 30 de milioane de euro), in suma fiind inclus si TVA-ul. Potrivit datelor oficiale, din investitie au mai ramas de executat lucrari in valoare 104.311.000, din care 80.668.000 reprezinta partea de constructii-montaj. Alocarile de fonduri se vor face anual, astfel ca in 2012 si 2013 sunt prevazuti cate 35.000.000 de lei, iar in anul trei al lucrarilor – 34.000.000 de lei.
In anexa, durata de realizare a investitiei a fost prevazuta la 36 de luni si prevede amenajari de albie pe o lungime de 5 kilometri. Recomandarea specialistilor a fost aceea ca lucrarea sa fie protejata antiseismic.
Sursa: Ioana Osan