Vezi VIDEO
Peste 200 de case din Salistea de Sus ar putea ramane izolate in cazul in care autoritatile centrale nu vor aloca fonduri pentru consolidarea malurilor raului Buleasa. Problemele dateaza de sapte ani, insa oficialii Ministerului Mediului au ramas pana acum insensibili la adresele inaintate din judet. Totusi, pentru luna septembrie, in Maramures a fost anuntata o noua vizita de la minister pentru ca autoritatile vor sa se convinga ca situatia a ramas la fel de grava precum o stiau.
La sapte ani de la inundatiile din 2008, cand in Salistea de Sus au fost semnalate pagube serioase, efectele inca se resimt. Malurile raului Buleasa se surpa continuu, fara a se interveni, din cauza ca nu sunt bani. Pana acum autoritatile maramuresene au solicitat periodic sprijin financiar de la minister. Pe hartie a fost obtinuta finantarea, dar nu si in practica.
„Acel proiect de investitie pe malul raului Buleasa e din 2008, tot timpul e la finantare, numai nu se finanteaza. Eu nu sunt prezicator, dar Doamne fereste de o viitura, de o rupere de nori, nu vreau sa spun ce inseamna treaba aceasta pentru ca am avut experienta de la Bistra, pe Valea Viseului si le-am comunicat, le-am aratat materialul. Le-am spus ca este proiect care este finantat, numai nu este bugetat”, a declarat prefectul judetului Maramures, Anton Rohian.
Prezent in aceasta saptamana la Ministerul Mediului, reprezentantul Guvernului in teritoriu a aratat ca a abordat si problema investitiei din Salistea de Sus. Singura promisiune obtinuta a fost ca in zona se va face o noua vizita de la minister.
„In septembrie, domnul secretar de stat de la Mediu va fi prezent la Saliste sa vada despre ce este vorba si a spus ca va face tot posibilul la Ministerul Mediului sa primeasca o parte din bani pentru a putea incepe lucrarile pe Buleasa”, a precizat Anton Rohian.
Potrivit afirmatiilor prefectului judetului Maramures, pentru inceperea lucrarilor ar fi nevoie, intr-o prima faza, de doua milioane de euro, investitia fiind estimata la 7 milioane de euro. Aici ar fi nevoie de amenajarea malurilor raului Buleasa, pentru a se preveni izolarea celor peste 200 de gospodarii in caz de viitura.
Salistea de Sus a mai trecut prin inundatii mari si in 2008, atunci cand a fost izolata jumatate din zona, iar drumurile si un pod au fost distruse.
Sursa: Camelia Tocaci