Vezi VIDEO
Maramuresul a obtinut in cele din urma finantare europeana pentru constructia depozitului ecologic. Autoritatile maramuresene trebuie acum sa grabeasca finalizarea celorlalte proceduri, astfel incat sa reuseasca implementarea proiectului pana la finalului anului 2015. Totusi, oficialii Consiliului Judetean recunosc ca nu pot rasufla inca usurati, atata timp cat proiectul tehnic n-a fost inca aprobat, iar licitatia pentru atribuirea lucrarii de constructie poate sa aiba loc abia dupa acest pas.
Ani de zile a fost tergiversata investitia privind constructia depozitului ecologic. Ba au fost probleme cu terenul ales, ba n-au existat bani pentru ca lucrarea sa se poata concretiza. Autoritatile judetene spera insa ca de aceasta data sa nu intampine piedici in ducerea la bun sfarsit a proiectului. Asta pentru ca ieri, 20 noiembrie, Consiliul Judetean Maramures (CJ) a primit din partea Comisiei Europene decizia cu privire la aprobarea finantarii pentru implementarea sistemului de management integrat al deseurilor. Proiectul estimat la peste 50 de milioane de euro, va beneficia de o finantare de aproape 40 de milioane de euro de la Uniunea Europeana, restul sumei fiind contributii ale autoritatilor nationale si judetene.
“Contributia financiara din partea fondului european de dezvoltare regionala este de 39 milioane euro, iar contributia in totalul proiectului e de 47 milioane euro. Ceea ce inseamna ca o parte din bani vin de la UE. Contributia pana la 47 milioane e contributia care vine de la statul roman si avem cota de finantare si de la judetul Maramures Stiti bine ca au fost discutiile anterioare in ce priveste creditul pentru cofinantare si din totalul valorii avem de suportat contributia noastra si partea de TVA care se recupereaza ulterior”, a declarat presedintele CJ Maramures, Zamfir Ciceu.
Investitia include constructia unui depozit ecologic si a unei statii de sortare care vor face parte din centrul de management integrat la Sarbi – Farcasa, dar si realizarea a trei statii de transfer in Moisei, Targu Lapus si Sighetu Marmatiei. In cadrul proiectului mai e prevazuta construirea a sapte centre de colectare a deseurilor voluminoase si periculoase, dar si inchiderea celor trei mari gropi de gunoi de la Satu Nou de Jos, Teplita-Sighetu Marmatiei si Viseu de Sus.
Autoritatile maramuresene trebuie acum sa se grabeasca cu finalizarea proiectului tehnic pentru a se incadra in termenul legal pana la care trebuie incheiata investitia. Oficialii CJ spera ca istoria sa nu se repete in privinta respingerii proiectului tehnic, la fel cum s-a intamplat in cazul reabilitarii drumului Baia Sprie-Barsana, pentru care proiectul a fot revizuit, iar lucrarile sunt inca de anul trecut in stand-by. Daca nu vor reusi sa se incadreze in termenul legal, autoritatile vor pierde banii europeni, iar proiectul nu va putea fi realizat.
“Dupa momentul la care se va finaliza proiectul si vom avea receptia proiectului, sper sa nu avem aceeasi experienta neplacuta cu proiectarea cum am avut-o la revizia proiectului tehnic pe Baia Sprie-Barsana, dar cred ca vom avea pana la inceputul anului viitor proiectul tehnic gata pentru a intra efectiv in constructie”, a mai spus Zamfir Ciceu.
Seful administratiei maramuresene a mai explicat ca trebuie rezolvata si problema financiara pentru drumul de acces catre centrul de management de la Sarbi. Deocamdata, nici Consiliul Judetean si nici Primaria Farcasa nu dispun de fondurile necesare, astfel incat singura speranta ramane la guvernanti.
Sursa: Camelia Tocaci