|
Vezi VIDEO
Lucrarile la Spitalul Judetean de Urgenta “Dr Constantin Opris” Baia Mare au fost sistate, dupa ce reprezentantii Consiliului Judetean (CJ) Maramures au trimis o somatie firmei constructoare, prin care aceasta era avertizata ca trebuie sa-si indeplineasca angajamentul asumat prin contract. Vicepresedintele CJ Maramures, Emil Marinescu, a precizat ca nemultumirile au aparut in momentul in care s-a aflat ca executantul reabilitarii ar intentiona sa nu efectueze toate lucrarile, din cauza problemelor descoperite la structura de rezistenta a unitatii medicale. De cealalata parte, oficialii Spitalului Judetean „Dr. Constantin Opris” s-au aratat surprinsi de decizia Consiliului Judetean de a intrerupe reabilitarea, declarand ca hotararea nu le-a fost adusa la cunostinta.
Reabilitarea Spitalului Judetean “Dr. Constantin Opris” Baia Mare a intrat in impas, dupa ce au aparut sincope in comunicarea dintre firma executanta a lucrarii si reprezentantii Consiliului Judetean Maramures. Conform vicepresedintelui CJ, Emil Marinescu, constructorul ar fi dorit sa renunte la o parte dintre lucrarile de reabilitare, dupa ce a constatat ca ar trebui sa realizeze investitii suplimentare ca urmare a problemelor descoperite la structura de rezistenta a spitalului. Drept urmare, reprezentantii CJ au somat firma constructoare, dispunand sistarea lucrarilor pana cand va fi clarificata situatia.
“S-a licitat pe un anumit tip de grant si s-au prevazut toate lucrarile care ar fi trebuit executate. S-a constatat ca, la un moment dat, constructorul ar fi dorit sa renunte la anumite lucrari si restul sa fie executate probabil din resursele proprii ale Consiliului Judetean. S-au cerut tot felul de clarificari, a fost o lipsa de comunicare in firma, intre reprezentantii firmei, dirigintele de santier si unitatea de management. S-au facut mai multe interventii, ele n-au fost clarificate, institutia a fost obligata sa dea o prima somatie firmei executante. In acest moment s-au sistat lucrarile pana vor veni noi clarificari”, a explicat Emil Marinescu.
Vicepresedintele CJ, Emil Marinescu, este ferm si spune ca firma trebuie sa realizeze lucrarile pe care s-a angajat sa le execute conform contractului semnat. Asta deoarece Consiliul Judetean nu dispune de fonduri suplimentare pentru a finaliza ceea ce altii nu duc la bun sfarsit. Asta cu atat mai mult cu cat autoritatile judetene au semnalat ca pentru reabilitarea completa a spitalului ar fi nevoie si de alte fonduri, pe langa finantarea de 17 milioane euro de care beneficiaza, conform proiectului, unitatea sanitara.
Marinescu a mai declarat ca spera ca firma sa-si respecte contractul. In caz contrar, se ajunge la varianta in care va trebui organizata o alta licitatie, iar lucrarile atribuite unei alte firme.
“Nu pot sa ma pronunt. Sigur ca poate exista o alta varianta, dar nu cred ca va exista. Credem ca cei care au facut angajamentul se vor tine de cuvant, ar fi trebuit sa-si prevada toate situatiile avand in vedere ca nu era o cladire noua si la o cladire veche apar si lucrari necunoscute si ascunse”, a mai precizat Emil Marinescu.
Vicepresedintele CJ a mai aratat ca se asteapta clarificarile din partea firmei executante, iar in functie de concluziile la care se va ajunge se vor lua decizii privind continuarea lucrarilor.
De cealalata parte, oficialii Spitalului Judetean „Dr. Constantin Opris” s-au aratat surprinsi de decizia Consiliului Judetean, declarand ca nu au fost instiintati de sistarea lucrarilor.
“In cazul sedintelor saptamanale pe care le avem cu cei care coordoneaza proiectul, lucrarile ni s-au transmis ca erau in grafic, cel putin pana la ultima sedinta. In aceasta zi, exista forta de lucru care lucreaza pe cladirea data in procesul de reabilitare”, a precizat Calin Pop, managerul Spitalului Judetean.
Acesta a adaugat ca, si la aceasta ora, muncitorii se afla pe santier si efectuaza lucrari la cladirea spitalului. Vicepresedintele CJ, Emil Marinescu, a dat asigurari ca decizia de a sista reabilitarea nu reprezinta o problema grava si ca institutia sanitara nu are nimic de pierdut, intrucat “lucrarile executate la spital sunt la un nivel mai mare decat banii care s-au achitat”.
Sursa: Camelia Tocaci, Adina Timis