Vezi VIDEO
Reabilitarea fostului club Phoenix incepe sa prinda contur. Contractul de executie al proiectului a fost semnat astazi, urmand ca in perioada urmatoare constructorul sa demareze lucrarile de reabilitare a cladirii.
Proiectul care vizeaza amenjarea imobilului din Centrul Istoric al municipiului Baia Mare si transformarea lui intr-un centru dedicat activitatilor de tineret are termen de finalizare 24 de luni. Dupa terminarea lucrarilor, sediul fostului club Phoenix va deveni unul la standarde moderne.
Cladirea care intra in reparatii capitale dateaza din anul 1894. Odata lucrarile finalizate la proiectul de reabilitare si modernizare a fostului club Phoenix, imobilul va primi o noua utilitate. Aici va functiona un centru modern dedicat activitatilor de tineret iar noul sediu va purta denumirea Centrul pentru tineret Young Activ.
“In urma respingerii pe care a dat-o Comisia pentru retrocedare a proprietatilor de la Bucuresti aceasta cladire reprezentativa pentru municipiul Baia Mare a ramas in patrimoniul municipiului si este o bucurie pentru noi sa avem aici un centru pentru tineret, am gandit noi, pentru ca cel putin in ultimii 20-30 de ani a avut acest caracter aceasta cladire, sa avem spatii de birouri pentru organizatiile de tineret din orasul nostru, sa avem spatii comune inclusiv sala de conferinte sau alte spatii cu caracter comun unde sa isi desfasoare activitatea aceste organizatii neguvernamentale si, bineinteles, cel mai important lucru o astfel de cladire, cu caracter istoric, sa fie reabilitata si sa dea o alta imagine unei zone adiacente Centrului Istoric al municipiului Baia Mare. In acest fel, mai salvam o cladire a municipiului asa cum ne dorim ca toate cladirile cu caracter istoric sa fie protejate, sa fie intretinute, sa fie reabilitate”, a declarat Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare.
Valoarea totala a proiectului se ridica la aproximativ 6 milioane de lei si, conform proiectului de dezvoltare, la finalizarea lucrarilor cladirea va include o sala multifunctionala, la parter, cu 142 de locuri, dar si 16 birouri.
“Din momentul in care am preluat cladirea, ea a fost intr-o situatie juridica destul de incerta la un moment dat, am realizat mici lucrari de punere in siguranta astfel incat sa nu se autodemoleze. De asemenea, am realizat o documentatie de elaborare a lucrarilor de interventie, documentatie care a stat la baza organizarii unei licitatii pe formula proiectare + executie. In perioada urmatoare, componenta din asociere care va realiza proiectarea are la dispozitie o perioada de maxim trei luni in care trebuie sa realizeze proiectul tehnic, avand la baza cerintele din documentatia de tip DALI. Mai concret, cladirea, care are un demisol pe o parte din imobil, parter plus un etaj, tot asa pe o parte din cladire, in final va fi o cladire pe patru nivele, cu un demisol, cu un parter, cu un etaj si o mansarda”, a declarat Vasile Barbul, directorul Directiei de Dezvoltare Publica din cadrul Primariei Baia Mare.
Termenul de finalizare a lucrarilor este de 24 de luni.
Sursa: Simona Vasiac