Vezi VIDEO
Sistemul electronic pentru vizualizarea ofertelor de angajare instalat in cladirea Agentiei Judetene pentru ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) trece neobservat de somerii maramureseni. Lansata cu mare fast in luna februarie, investitia realizata cu fonduri europene s-a dovedit un esec, deoarece persoanele aflate in cautarea unui job prefera metodele clasice prin care pot afla oferta de pe piata muncii. Oamenii recunosc ca le e mai usor sa discute fata in fata cu functionarii institutiei decat sa butoneze un aparat si sunt persoane care recunosc ca nu sunt deloc familiarizate cu aceasta metoda moderna de documentare.
Sistemul electronic de vizualizare a locurilor de munca a fost impus agentiilor din intreaga tara. In Maramures, proiectul a fost lansat in 17 februarie iar coordonatorii se aratau la acea vreme convinsi ca va fi un succes. Ei s-au mandrit cu faptul ca pe ecranul aparatului instalat la AJOFM pot fi vizualizate imediat posturile disponibile, dar si detaliile despre fiecare loc de munca in parte.
„Si judetul Maramures a beneficiat de o astfel de investitie, e o posibilitate a fiecarei persoane aflate in cautarea unui loc de munca de a-si cauta singura un loc de munca, de a lua apoi contact cu inspectorul din cadrul agentiei pentru a solicita repartitie pentru locul de munca dorit. Se pot vedea toate locurile de munca disponibile din judetul nostru, cele care sunt valabile in saptamana in curs. Ele pot fi accesate personal de fiecare persoana aflata in cautarea unui loc de munca”, a explicat directorul executiv alAJOFM Maramures, Oana Osanu.
Desi se afla chiar fata in fata cu biroul la care se depun depune dosarele de somaj, sala in care a fost instalat sistemul electronic e aproape in permanenta goala. Majoritatea somerilor spune ca prefera metodele clasice pentru a afla oferta de joburi si ca sunt mai siguri pe informatiile oferite de personalul institutiei, decat de cele furnizate de un calculator. Sunt si foarte multe persoane care habar nu au de existenta unui astfel de sistem pentru vizualizarea locurilor de munca.
„Nu stiu ca exista. Acum am aflat. Se poate sa fie mai usor – nu-ti ocupa atata timp, dar prefer metodele clasice, mergi si vorbesti cu angajatorul si altfel e decat asa”, a declarat unul dintre someri. „Sincer, nici nu am auzit. Dupa 36 de ani am ajuns si eu la somaj. Nu prea ma pricep la calculatoare, ca pe vremea cand eram tanar nu prea au fost”, a spus un alt somer maramuresean.
Pentru aceasta investitie, s-au cheltuit la nivel national peste 17 milioane de lei din fonduri europene, suma la care s-a adaugat si o contributie de peste 4 milioane de lei de la bugetul de stat.
Sursa: Camelia Tocaci