Vezi VIDEO
Din fondul de rulment aflat la dispozitia Consiliului Judetean (CJ) Maramures, alesii au aprobat astazi repartizarea a 1,4 milioane lei pentru finalizarea lucrarilor de extindere a cladirii Muzeului de Mineralogie Baia Mare. Tot astazi, consilierii judeteni au votat, in unanimitate, ca suma de 641.140 de lei din acelasi fond sa fie destinat prefinantarii proiectului de restaurare si revitalizare a Turnului Macelarilor, ultimul bastion ramas din vechea cetate medievala a Baii Mari.
Din fondul de rulment al CJ Maramures, consilierii au aprobat astazi, 2 martie, repartizarea sumei de 1,4 milioane lei pentru Muzeul de Mineralogie Baia Mare – conform legii finantelor publice, fondul de rulment poate fi utilizat pentru finantarea unor investitii din sfera de competenta a administratiei publice locale.
Directorul Muzeului de Mineralogie, Victor Gorduza, a explicat ca suma reprezinta “un minim suficient” pentru ca in acest an sa fie data in functiune noua cladire de bulvardul Traian, una care se preteaza unei institutii muzeale de anvergura recunoscuta a muzeului baimarean.
Profesorul Gorduza a mai specificat faptul ca actualul sediu a fost proiectat in timpul regimului comunist pentru a servi unor scopuri comerciale, fiind impropriu unui muzeu. “Actualul sediu a fost conceput ca magazin de prezentare a produselor de la Faimar, iar la etaj era sala de antrenament a echipei de tenis de masa fete Faimar Baia Mare”, a explicat Victor Gorduza.
Noua cladire va avea la parter sala de expozitii, la etajul I va fi o sala de conferinte, la etajul II sunt prevazute sali de activitati cu copiii, laboratoare, arhiva si biblioteca, iar la ultimul nivel o cafenea care va oferi o panorama deosebita. In luna iunie se preconizeaza inaugurarea spatiului expozitional de la parter, “cu o expozitie specifica, cu stibina”, dupa cum a precizat directorul Muzeului de Mineralogie.
De la infiintarea sa, Muzeul de Mineralogie din Baia Mare a avut trei sedii: Casa Iancu de Hunedoara (intre anii 1976 si 1979), din Piata Libertatii;o aripa a cladirii de pe strada Monetariei, care gazduia pe acea vreme administratia minelor (in perioada 1979-1988); si amplasamentul actual, de pe bulevardul Traian (din februarie 1988).
Sursa: Catalin Vischi