Municipalitatea Baii Mari intentioneaza sa dea o noua fata zonei delimitate de bulevardul Republicii, strada Vasile Alecsandri, strada Progresului, bulevardul Traian si bulevardul Unirii. Proiectul in care a fost inclus obiectivul “Zona Sport – Gradina Publica” se anunta unul de anvergura si a fost botezat “Orasul din gand”.
Seful Directiei de Urbanism si Amenajarea Teritoriului din cadrul Primariei Baia Mare, Rodica Pandi, a confirmat faptul ca mai multe zone din municipiu sunt vizate pentru o complexa modernizare. Primul pas catre modernizarea clamata? Elaborarea unor documentatii, despre care Pandi spune ca le va conferi potentialilor investitori asigurari ca acolo se pot face “obiecte de anvergura” si ca vor avea “posibilitatea accesarii de fonduri structurale pe baza programelor de finantare”. Ideea e sa existe o acoperire relativ argumentata pentru alocarea din buget a platii acestor documentatii.
Pana acum au fost aprobate doua documentatii marete: cea cu privire la “Zona Sport – Gradina Publica”, cea referitoare la reabilitarea bulevardului Bucuresti si a drumului de centura, spre Italsofa, dar si PUZ-ul pentru campusul universitar si minicartierul de locuinte care ar urma sa apara in zona Victor Babes din cartierul Sasar.
Orasul din gand
Cel mai gradios vis al administratiei Baii Mari este “Orasul din gand” si a Gradinii Publice. Proiectul cuprinde amenajarea unui nou cartier rezidential si de afaceri in zona Salii Sporturilor – bulevardul Republicii si a unei gradini publice in zona cuprinsa intre strada Serelor si bulevardul Republicii. Imobilele vor fi de mai multe niveluri, chiar de P+10.
Centrul multifunctional va cuprinde cinci subzone: centrul de afaceri – cu functiuni de profil economic si cladiri de inaltime medie si accente inalte; centrul anilor ’80 – cu functiuni publice, cu cladiri de inaltime mare si medie; centrul anilor ’60 – cu functiuni complexe, cu cladiri de inaltime medie etc. Proiectul admite si construirea unor locuinte private, locuri de joaca pentru copii, pasaje pietonale, cai de acces si pietonale private, garaje si spatii sportive, dispensare, crese sau gradinite.
Locuintele sociale vor insuma doar 20-30% din totalul spatiilor locative, iar proiectul interzice constructiile improvizate, depozite en-gros, platforme de colectare a deseurilor, autobaze, depozite de produse inflamabile si statii de intretinere auto. Pe terenurile care nu vor fi destinate circulatiei se prevede plantarea unui arbore la fiecare 100 de metri, iar gardurile indreptate catre strada vor fi transparente.
Suprateran, subteran si aerian
“Orasul din gand” presupune si modificari de sistematizare a circulatiei din Baia Mare, prin modernizarea strazii Transilvaniei, supralargirea parcarii supraterane si realizarea unor cai de acces inspre bazele sportive. Modernizari asemanatoare sunt prevazute si pe Aleea Serelor (desenata ca avand doua benzi cu sens unic si doua sensuri giratorii), sau strada Scolii (unde proiectantii considera ca locatarii isi “adapostesc autoturismele in constructii improprii”).
Proiectul mai presupune si cinci parcari supraetajate in parcurile din zona (Mara, Biserica “Sfanta Maria”, BCR, Bazinul de Inot si fostul teren de sport), trei pasaje subterane pentru pietoni (la intersectile Unirii – Progresului, Unirii – Oituz si in zona catedralei ortodoxe).
Sigur, visand putem crede si in transport urban care, conform proiectului, va fi realizat prin mijloace neconventionale, pentru ca se ia in calcul realizarea unor trasee de transport aerian prin cablu, ceea ce ar putea duce cu gandul nu la monoraiul din campanie al actualului viceprimar Mircea Dolha, ci la o telegondola ca a primarului Mazare.
Extinderea municipiului… la zgarie-nori
Punctul de maxima atractie a proiectului il constituie Centrul Multifunctional “Orasul din gand”. Acesta este menit sa capteze interesul dezvoltatorilor imobiliari intr-o zona unde PUZ-ul permite construirea unor imobile “cu un regim de inaltime deosebit”. Cu alte cuvinte, administratorii au pregatit terenul pentru zgarie-nori.
Alt punct de atractie al desenului este Gradina Publica din zona Serelor – Republicii, care va cuprinde, “in gand”, Gradina Botanica, sala de conferinte, alei pentru promenada, spatii comerciale, restaurante etc., totul asezonat cu panouri solare, pentru obtinerea de “energie verde”.
Daca aveti senzatia ca realizand toate aceste investitii halucinante nu ne va mai lipsi nimic, aflati ca va inselati. Proiectantul a propus in partea de est a Gradinii Publice amplasarea unui turn de aproximativ 150 metri inaltime (n.r. – cosul de la Phoenix are circa 350 de metri), de tip “Belvedere”, dotat cu un miniobservator astronomic si, in partea superioara, cu un restaurant.
Cand terminam de visat?
Cand va fi gata acest fabulos proiect since-fiction? Reprezentantii Primariei Baia Mare au afirmat ca este necesara conceperea unui “plan de bataie” cu aplicabilitate intr-o perioada de aproximativ 10-20 ani. Pana atunci, poate se proiecteaza ceva concret pentru baimareni, care sa fie si dus la finalitate. Cat despre euforicul “Oras din gand”, poate ca va ramane vesnic acolo unde au ramas si alte proiecte care s-au cimentat de-a lungul anilor doar pe hartie: “in gand”.
Sursa: Catalin Tineghe