Lacul din Parcul Municipal “Regina Maria” din Baia Mare a fost finalizat, doar cateva mici detalii mai trebuie puse la punct pentru ca acest spatiu sa devina un principal punct de atractie pentru baimareni si turisti deopotriva. Dupa cativa ani in care s-a aflat in paragina, astazi locul arata ca si unul desprins din povestile baroce, cu nuferi colorati si crapi japonezi de diferite culori. Lucrarile au fost finalizate in proportie de 95%, urmand ca zilele care urmeaza sa fie finisate si ultimele detalii.
Lacul din Parcul Municipal “Regina Maria” din Baia Mare a fost lasat ani la rand in paragina. Astazi, in urma lucrarilor de modernizare demarate de Administratia Publica Locala a Municipiului Baia Mare, lacul a devenit cel mai important punct de atractie al parcului. Frumusetea locului l-a determinat pe Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare, sa transforme zona intr-una in care, in viitor, se vor oficia cununii civile.
„Am o mare bucurie sa vad finalizat in proportie de 95% aceasta investitie la care am tinut foarte mult in Parcul Municipal <Regina Maria>, lacul care mai bine de 20 de ani a fost abandonat. Era o groapa cu mizerie aici si astazi vedem pesti, nuferi si vedem ca oamenii se bucura. Si daca tot am facut aceasta investitie am sa-i invit pe baimareni, pe cei tineri care isi fac casatoria civila sa apeleze la noi, la mine, si promit sa le fac oficiez cununia aici, pe aceasta insula de pe lac. Chiar le voi transmite colegilor mei de la Serviciul de Stari Civile sa le comunice ca au aceasta posibilitate, dupa o anumita programare, sa vina si sa le faca aici. Avem un pod foarte frumos din fier forjat, vom avea toate dotarile pentru a face stari civile si cred ca va fi un loc frumos in care putem sa facem acest lucru”, a declarat Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare.
Pentru a reda viata locului lasat ani la randul in paragina, lacul a fost populat cu pesti japonezi si pe luciul acesteia au inflorit nuferii.
“Am incercat sa facem aici un ecosistem. Am populat lacul cu 1.000 de crapi koi, 250 de nuferi de soi de cinci culori diverse. Acum, apa nu este in conditiile cele mai bune, urmeaza sa se formeze un pic de ecosistem. Dupa ce se va coloniza toata suprafata iazului cu tipurile necesare de bacterii pentru a fi un ecosistem viabil si sa avem o apa curata, foarte mult va ajuta disciplina si comportamentul publicului, daca vor arunca sau nu in apa diverse obiecte. Daca vom avea toti grija si il vom intretine ne vom bucura de niste pesti care pot depasi si un metru lungime. Ma bucur ca am avut sprijinul autoritatii locale sa facem ceva si chiar ma indoiesc ca mai exista undeva in Romania un iaz cu crapi japonezi si nuferi aclimatizati”, a spus Adrian Danciu, reprezentantul firmei care s-a ocupat de popularea cu pesti si fauna lacului din Parcul Municipal “Regina Maria”.
In zona parcului a fost realizata si o retea de alei pietonale.
“Cel mai important pentru mine este faptul ca retraiesc ceea ce traiam acum 25-30 de ani cand aveam 7-10 ani si cand acest lac inca mai avea viata. Acum i-am redat viata si e foarte placut pentru mine sa ii vad si pe copii, sa ii vad si pe parinti bucurosi, sa vad curiozitate copiilor cand vad pestii, sa vad cum asteapta sa infloreasca nuferii sau sa ii vad pe seniorii nostri, pe oamenii mai in varsta din oras ca vin aici cu o anumita nostalgie, amintindu-si de vremurile tineretii sau amintindu-si de faptul ca acest lac, aceasta oaza de verdeata si de apa le-a marcat tineretea. Este un lucru simbolic pentru orasul nostru, este un lucru care rezoneaza in mintea si in memoria colectiva a cetatenilor municipiului Baia Mare. Acest lac este exact ca si Campul Tineretului, ca si Piata Cetatii ca si alte chestiuni care tin de istoria orasului, care tin de viata orasului, care tin de modul in care intelegem sa dam calitate vietii cetatenilor municipiului Baia Mare. Au trait foarte multa vreme dupa 1990 in praf, in mizerie, in dezbinare, in cearta, in nesiguranta. E momentul, si cred ca am facut lucru acesta de cativa ani incoace, sa aratam ca se poate trai si civilizat, se poate trai si in curatenie, se poate trai si cu spatiile acestea frumos amenajate, se poate trai si intr-un oras care are cea mai mare crestere a profitului din Romania, in ultimii trei ani, se poate trai si cu scoli frumoase, gradinite si crese noi. Este vorba de respectul pe care il avem fata de cetateni”, a mai adaugat Catalin Chereches.
Un alt punct de atractie este insula din interiorul lacului. Si aceasta a fost complet refacuta, cu piatra naturala, iar puntea deteriorata a fost inlocuita.
Sursa: Simona Vasiac