Vezi VIDEO
O apa mai curata si fara miros le promit baimarenilor reprezentantii societatii baimarene Vital. Acestia se pregatesc sa realizeze lucrarile de reabilitare si de modernizare a statiei de epurare a apei uzate din municipiu, dar si sa indeparteze mirosul de namol, existent la ora actuala. Potrivit conducerii furnizorului de apa, proiectul presupune prelucrarea namolului la standarde europene, prin respectarea tuturor normelor de mediu, astfel incat acesta sa nu afecteze calitatea apei si sa poate fi depozitat fara a ridica probleme.
Lucrarile, care urmeaza sa inceapa in cateva saptamani, fac parte din proiectul ISPA. Valoarea estimata pentru investitie este de aproximativ 13,3 milioane de euro, fara TVA, iar durata de executie e de 22 de luni. Conducerea societatii Vital arata ca proiectul va presupune nu doar reabilitarea statiei de epurare, ci si modernizarea tehnologiei de lucru si realizarea unui spatiu conform standardelor europene, pentru depozitarea namolului. Efectul acestor lucrari va fi imbunatatirea calitatii apei uzate.
„Sunt niste lucrari foarte importante, care vor imbunatati calitatea apei uzate. Vom valorifica namolul, asa cum prevad exigentele si normele de mediu romanesti si internationale. Daca pana in momentul de fata la statia de epurare din Baia Mare a fost finalizat procesul de reabilitare a treptei primare si a celei secundare de reabilitare a apei si de reabilitare a tratarii namolului, in cadrul proiectului ISPA, se urmareste realizarea treptei tertiare pentru statia de epurare si modernizarea treptei de tratare a namolului”, a precizat juristul societatii Vital, Radu Micle.
Cerintele prevazute in caietul de sarcini pentru lucrarile pe linia apei epurate sunt de realizarea unui bazin biologic nou, cu namol activ pentru eliminarea carbonului, azotului si fosforului pentru 75% din debit, in vreme ce pentru restul de 25% din debit sa fie folosit bazinul biologic refacut prin proiect.
Reprezentantii Vital arata ca o importanta deosebita o au si lucrarile propuse la linia namolului. Astfel, urmeaza sa fie realizate ingrosatoarele mecanice pentru namol in exces. Acestea vor presupune doua unitati, de 75 de metri cubi pe ora, dar si reabilitarea celor trei metantancuri existente, de 1.500 de metri cubi fiecare.
Totodata, urmeaza sa fie realizat si un depozit nou, acoperit, pentru stocarea temporara a namolului, care va avea o suprafata de 2.050 de metri. E prevazuta inclusiv o instalatie pentru tratarea namolului cu var. Toate aceste lucrari, sustin cei de la Vital, vor duce si la alte avantaje.
“Fara discutie, se va imbunatati mult calitatea namolului, se va diminua cantitatea lui. El nu va mai mirosi si va putea sa fie depozitat in conditii de extrema de siguranta pe rampa de gunoi. Important este faptul ca acestui namol ii va disparea in mare masura mirosul, urmand ca gazele rezultate in urma acestor procese de fermentare sa le folosim pentru procesele de cogenerare, de producere de energie electrica si termica”, a explicat Radu Micle.
La ora actuala, este atribuita lucrarea de reabilitare, firma care a castigat licitatia urmand sa inceapa lucrarile dupa perioada de depunere a contestatiilor. Pe termen scurt, pentru perioada in care reprezentantii Vital vor efectua modernizarea statiei de epurare, s-a solicitat Directiei Bazinale Somes-Tisa sa aprobe o derogare de la conditiile de deversare in emisar a apelor reziduale, respectiv de valorificare a namolului, pentru a efectua noua tratare mecanica, respectiv tratarea deseurilor grosiere care se opresc in gratar. Prin acest procedeu va rezulta o cantitate mai mica de namol, care va fi tratata in gospodaria cu namol si prin noua tehnologie, urmand ca mai apoi sa fie transportata pe rampa de gunoi a orasului.
Sursa: Anca Popescu Glodan