Vezi VIDEO
Un simbol istoric al municipiului Baia Mare, Piata Cetatii, a primit o alta infatisare, una in care baimarenii au sansa sa redescopere ce a insemnat acest oras din punct de vedere istoric. Proiectul de reabilitare al acestui obiectiv s-a intins pe o perioada de trei ani. Ieri, 29 mai, Piata Cetatii a fost inaugurata, iar cetatenii urbei au venit in numar ridicat pentru a lua parte la acest moment unic. Totodata, baimarenii vor avea ocazia sa vada o schimbare in bine si in privinta Turnului Stefan. Ambitiile autoritatilor locale nu se opresc aici cand vine vorba despre zona istorica a orasului. Intr-o cladire din Piata Cetatii anul viitor se va infiinta o Academie de Arte, iar pe viitor se doreste ca si un alt spatiu istoric, Piata Libertatii, sa fie reamenajata.
Timp de trei ani s-a lucrat cu indarjire la unul dintre proiectele importante ale municipiului Baia Mare: reabilitarea Pietei Cetatii. In ultimii doi ani aici au fost realizate si sapaturi arheologice, in urma carora au fost scoase la iveala vestitigii importante, deosebit de valoroase pentru trecutul comunitatii baimarene, respectiv o parte din fundatiile Bisericii Sf. Ecaterina (ridicata in sec. XV), o parte din fundatiile si elevatia Bisericii Sf. Martin (sec. XV, la nord de Biserica Sfanta Treime, construita de iezuiti intre anii 1717 si 1722, despre care documentele mentionau ca s-a suprapus peste biserica medievala) si, nu in ultimul rand, ruinele Bisericii Sf. Stefan (sec. XIV). Dupa trei ani de munca, Piata Cetatii a primit un alt chip, inaugurarea noului spatiu avand loc ieri, 29 mai, intr-un cadru festiv, la care au participat autoritatile locale si judetene, inalte fete bisericesti, dar si numerosi cetateni.
„Este un proiect prin care recuperam istoria orasului nostru, un proiect care a durat aproape trei ani, un proiect in care doi ani am facut sapaturi arheologice, un proiect unde ne-am ambitionat sa gasim fiecare vestigiu relevant pentru istoria orasului nostru. Este o piateta care valideaza orasul nostru ca un oras european, multicultural, multietnic, un oras divers pentru ca diversitatea este adevarata valoare a orasului nostru. Este un oras care prin acest spatiu poate face un pas important spre dezideratul nostru de a deveni capitala europeana in 2021 si prin modul in care am aratat si am scos la iveala si in lumina vestigiile celor trei biserici care au fost aici si prin modul in care am scos in evidenta bisericile care astazi sunt pentru sufletul nostru in aceasta piateta”, a declarat primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches.
In urma reamenajarii Pietei Cetatii, a fost pus in valoare si un alt obiectiv istoric important: Turnul Stefan, fosta clopotnita a orasului, care fusese data in folosinta prin 1376. In plus, ceasul de pe turn a devenit si el functional.
„Turnul lui Stefan va putea fi vizitat de catre turisti si vor avea marea surpriza sa vada un spatiu emblematic. Superb restaurat, vor vedea un ceas din care se mai gasesc doar cinci in Europa, din care doar trei functionale. Cele trei functionale sunt unul in Baia Mare, unul in Praga si unul in Budapesta. Este pentru mine o mare bucurie sa vad acest turn si acest spatiu emblematic, istoric pentru orasul mostru redat comunitatii. Avem si lucruri pe care nu le-au vazut inca cei care au vizitat piata. Avem la baza Turnului o capela pe care o vor utiliza pentru servicii religioase atat ortodocsii, cat si catolicii”, a adaugat Catalin Chereches.
Despre proiect, arhitectii au aratat ca s-a muncit mult, facandu-se eforturi uriase pentru ca acest spatiu sa devina altfel decat era in anii precedenti. „Am visat sa vad Turnul Stefan altfel decat era. E un vis al nostru mai vechi si astazi e o zi importanta pentru ca un vis s-a transformat in realitate. S-a transpirat foarte mult pentru acest proiect, am transpirat pe hartie, cei care au semnat cecuri de bani, administratia sa spuna ca respectam legea si sa ne incurajeze si nu in ultimul rand, arheologii care au sapat aici si au scos la iveala trecutul, dar si constructorul care ne-a tolerat greu toate pretentiile”, a spus arhitectul Ildiko Mitru.
Planurile autoritatii baimarene nu se opresc aici. In viitor se doreste ca in Piata Cetatii sa functioneze si o Academie de Arte. „Ne asteptam si e o dorinta a noastra de a extinde acest spatiu cu o suprafata invecinata unde o cladire isi va avea rolul de Academia de Arte in viitor. Va fi o piateta in care vom genera mai mult evenimente culturale de o anumita tinuta: cred ca aici isi au locul si concertele de jazz, concerte de muzica clasica si piese de teatru. Eu cred ca in acest moment putem spune ca baimarenii si-au redescoperit orasul. Au in lumina ochilor lor vestigiile, vad ca in acest pamant al Baii Mari timp de multe sute de ani s-a cladit, s-a trait si inclusiv din punct de vedere cultural si religios in Baia Mare a existat o vibratie autentica”, a adaugat edilul baimarean.
In plus, pe viitor se intentioneaza reamenajarea Pietei Libertatii, din punct de vedere estetic, dar si functional, in sensul in care aici se doreste realizarea unei parcari subterane de circa 300 de locuri, dar si o subtraversare a acestei piete centrale.
Sursa: C.T.