Vezi VIDEO
Constructia depozitului ecologic din Farcasa intra din nou in impas. Autoritatile din zece comune si din orasul Ulmeni au facut o plangere impotriva alesilor judeteni in care contestau solutia aprobata in privinta alimentarii cu energie electrica a Centrului de Management Integrat al Deseurilor.
In adresa transmisa catre Consiliul Judetean Maramures, cei 11 primari au semnalat ca in cazul in care este mentinuta varianta adoptata in sedinta din martie vor face demersuri pentru “blocarea implementarii proiectului in localitatea Sarbi”.
La doar cateva zile dupa ce autoritatile judetene dadeau asigurari ca investitia de la Farcasa se va finaliza la timp, primarul comunei, Ioan Stegeran a depus la Consiliul Judetean o plangere care face referire tocmai la solutiile gasite pentru constructia depozitului ecologic.
“Nu faceti din Zona Codrului o groapa de gunoi a judetului, in conditiile in care zona gazduieste un depozit ecologic. Nu dezavantajati aceasta zona” scrie in adresa transmisa catre Consiliul Judetean.
Documentul este semnat si de primarii din alte noua comune din Zona Codru, dar si de autoritatile din orasul Ulmeni.
Mai exact, autoritatile locale contesta varianta adoptata cu privire la alimentarea cu energie electrica a Centrului de Management Integrat al Deseurilor. Primarii au aratat ca e cea mai proasta solutie, “singurul avantaj fiind costurile mai mici”. In rest, in document se precizeaza ca aceasta varianta “anuleaza orice posibilitate de dezvoltare a zonei”, dar afecteaza si “functionarea normala a sistemului de alimentare cu energie electrica a micilor si marilor consumatori existenti in zona Codru”. In plus, autoritatile atrag atentia ca “linia de medie tensiune la care ar urma sa fie racordat Centrul de Management Integrat al Deseurilor din localitatea Sarbi a fost realizata in anii ’60, iar situatia se va inrautati in conditiile in care si in acest moment exista intreruperi in alimentarea cu energie electrica”.
Alesii maramureseni n-au stat prea mult pe ganduri si au aratat ca nu e de preferat amanarea discutiilor pe marginea acestei plangeri ci, din contra, se impune o solutie urgenta. “Conducerea CJ trebuie sa fie preocupata pentru a rezolva solutia de alimentare cu energie electrica. Cred ca este o chestiune pe care trebuie sa o avem in vedere. Daca mai amanam o luna doua, nu gasim sursa de finantare si periclitam inceperea lucrarilor la depozitul de la Farcasa”, a subliniat vicepresedintele CJ Maramures, Emil Marinescu.
Un alt consilier judetean, Marinel Kovacs, a semnalat ca “Consiliul Judetean nu e multumit ca nu are banii, comuna Farcasa cu restul comunelor nu vor fi multumite, si atunci trebuie sa incercam o solutie chiar daca amanam acest lucru”.
La randul sau, seful administratiei maramuresene, Zamfir Ciceu le-a pus in vedere consilierilor ca indiferent cum vor vota trebuie sa faca acest lucru, mai ales ca amanarea votului nu ar aduce nicio modificare in hotararea adoptata in luna martie.
“Aceasta plangere prealabila a fost facuta in termenul legal de 30 de zile. Daca noi nu adoptam azi o hotarare, un anume punct de vedere, inseamna ca aceasta hotarare ramane cum a fost ea adoptata atunci. Daca adoptam un punct de vedere a mentinerii hotararii e acelasi lucru. Votul cu da inseamna admiterea plangerii, revocarea hotararii. Votul cu abtinere sau nu inseamna mentinerea hotararii in forma adoptata”, a subliniat presedintele CJ Maramures, Zamfir Ciceu.
In cele din urma consilierii maramureseni au respins plangerea. Cu toate acestea, in document se preciza clar ca in cazul in care e mentinuta aceeasi varianta de alimentare cu energie electrica “se va bloca implementarea proiectului in localitatea Sarbi”.
Sursa: Camelia Tocaci