Vezi VIDEO
Constructia depozitului ecologic din Sarbi-Farcasa nu va fi finalizata pana la finele anului, ci in zece luni. In plus, proiectul privind sistemul de management integrat al deseurilor va fi dus la bun sfarsit doar daca vremea va fi favorabila, spun constructorii care se vor ocupa de executia investitiei. Lucrarile propriu-zise ar urma sa fie demarate la sapte zile dupa ce se va da ordinul de incepere. Deocamdata astazi, 17 iunie, a fost semnat ultimul contract de executie din cadrul proiectului privind sistemul de management integrat al deseurilor.
Oficialii Consiliului Judetean Maramures s-au intalnit astazi, 17 iunie, cu firmele care se vor ocupa de constructia depozitului ecologic de la Sarbi-Farcasa. In acest context a fost parafat ultimul contract de executie. De acest document depinde finalizarea proiectului, a punctat conducerea CJ Maramures. Sefii administratiei maramuresene se arata increzatori cu privire la ducerea la bun sfarsit a investitiei, aratand ca isi vor respecta obligatiile contractuale cu conditia ca si firmele sa realizeze lucrari de calitate si sa respecte termenele stabilite.
“Din acest moment putem zice ca relatia contractuala intre autoritatea contractanta si executant este incheiata si perfectata. Vom avea mult de lucru si n-am niciun fel de dubiu ca vom duce la bun sfarsit implementarea acestui proiect. Ne vom indeplini la timp si intocmai obligatiile pe care le avem in contract si vom pretinde in acelasi timp sa va indepliniti si dumneavoastra la timp si intocmai obligatiile cotractuale. Nu suntem absurzi, nu suntem exagerati, dar imi doresc ca ceea ce se va intampla in santier sa fie de calitate, lucrarile executate sa fie de buna calitate, la termenele asumate”, a declarat presedintele CJ Maramures, Zamfir Ciceu.
Constructia depozitului ecologic a fost atribuita unei asocieri de firme din Botosani, Victor Construct, si unei firme locale, AMI SA. Constructorii botosaneni sunt de parere ca nu se vor lovi de obstacole prea mari in terminarea la timp a investitiei, aratand ca au experienta in acest domeniu, in conditiile in care in toamna anului trecut au predat o lucrare similara in judetul Neamt, acolo unde au realizat un depozit de deseuri.
Reprezentantii firmei din Botosani sustin insa ca cea mai mare problema pe care ar putea-o intampina este vremea. Daca vor fi ploi, anumite lucrari nu se vor putea realiza, iar depozitul ecologic nu va putea fi finalizat la timp. De altfel, lucrarea nu va fi incheiata la finele anului, asa cum anuntau autoritatile maramuresene initial, termenul avansat de constructori fiind de zece luni.
“Singura problema care ar putea fi ar fi vremea. Ar fi fost ideal ca aceste lucrari sa fie demarate undeva in primavara. Efectiv, pentru a face impermeabilizarea celulei, singurele lucrari conditionate de vreme, e nevoie de cel putin doua luni fara ploaie. Dar noi credem ca 10 luni, o mobilizare si din partea noastra si din partea partenerului nostru, avem in vedere conform clauzelor contractuale. Am asigurarea directorului general ca in maximum doua saptamani chemam toti furnizorii de echipamente, sunt valori foarte mari, ca sa reusim pana la data de 15 iulie, am discutat asta cu directorul general al firmei sa semnam toate contractele de furnizare de echipamente, astfel incat pana la finele anului tot ce inseamna echipamente sa fie livrate”, a explicat directorul tehnic al companiei botosanene, Ovidiu Glavan.
Dupa semnarea contractului, in termen de 15 zile, contractorul are obligatia de a constitui garantia de executie si sa aduca asigurarile prevazute in contract. In ce priveste momentul in care vor incepe lucrarile propriu-zise, constructorii au aratat ca acestea vor demara in termen de sapte zile de la emiterea ordinului de incepere de catre autoritatea contractanta.
Valoarea investitiei este de aproape 230 de milioane de lei, finantarea urmand sa se faca din fonduri europene.
Sursa: Camelia Tocaci