Vezi VIDEO
Telegondola din Borsa ar putea ramane doar un vis frumos. Autoritatile borsene au termen un an si jumatate pentru a finaliza aceasta investitie. In cazul in care nu gasesc resursele financiare pentru ca telegondola sa devina functionala pana la inceputul lui 2016, instalatia va trebui demontata. Paradoxal, desi catre firma constructoare s-au achitat banii in proportie de peste 90 %, gradul de realizare al instalatiei este de doar 65 %.
Ideea de amenajare a unei partii olimpice la Borsa a venit in 2002. Initial s-a dorit montarea unui telescaun, dar in 2008 s-a semnat un nou contract, cu o firma din Bucuresti, pentru instalarea unei telegondole. Lucrarile au inceput in scurt timp, dar s-au blocat in 2011. Conform primarului orasului Borsa, Ion Sorin Timis, din bugetul local s-a achitat integral suma prevazuta in contractul de finantare. Numai ca firma constructoare a “omis” sa achite banii catre producatorul instalatiei.
“Blocajul a aparut din cauza receptiilor fictive, a platilor in avans facute catre Dunarea. Ei n-au platit catre firma austriaca, Doppelmayr, ori ei nu livreaza niciun material fara sa fie platiti. Astazi instalatia e platita in proportie de 93 %, si executata in proportie de 65%”, a semnalat primarul orasului Borsa, Ion Timis.
Intre timp reprezentantii companiei austriece au cerut sa le fie platite si penalitati de 600.000 de euro, deoarece nu si-au incasat la timp sumele necesare. Autoritatile borsene ridica neputincioase din umeri si spun ca oricum cheltuielile sunt insemnate si fara aceste penalitati.
“Ei in momentul in care vor primi banii, vor continua lucrarile, cer penalitati de 600.000 de euro pentru ca nu s-a platit la timp. Doar pentru instalatie ca efectiv sa se invarta instalatia ar fi nevoie de 1,2 milioane de euro, plus penalitati. Singurii care pot sa achite sunt cei de la Ministerul Dezvoltarii sau un credit bancar”, a adaugat Ion Sorin Timis.
Cert este ca instalatia mai poate fi conservata doar un an si jumatate, dupa care daca nu va deveni functionala e obligatoriu sa fie demontata, dupa cum a reiesit in urma discutiilor purtate la finele lunii iulie cu producatorii austrieci. Pentru a gasi o solutie, oficialii Primariei Borsa ii vor convoca la dialog si pe cei de la firma constructoare. Intalnirea la care vor fi invitati si reprezentantii firmei austriece Doppelmayr este programata la inceputul lunii septembrie.
Lungimea instalatiei de telegondola este prevazuta in proiect ca fiind de 2,7 km, iar capacitatea de transport pe ora va fi de 1.800 de persoane.
Sursa: CameliaTocaci