Vezi VIDEO
Emblema a municipiului si simbol al culturii din nord-vestul Romaniei, Scoala de Pictura de la Baia Mare va avea, dupa 120 de ani de la infiintare, o fata noua. Reabilitarea Coloniei Pictorilor va incepe in acest an, urmand ca toate cele cinci cladiri din incinta obiectivului sa fie reabilitate.
Investitia, una extrem de importanta pentru Baia Mare, se ridica la mai bine de 15 milioane de lei. Contractul de lucrari, care prevede restaurarea si reabilitarea acestui sit, a fost semnat astazi, durata de executie fiind de 30 de luni.
Colonia Pictorilor cuprinde cinci corpuri de cladire, construite in anii 1900, 1911, 1920 si 1968, care dupa reabilitare vor avea 28 de ateliere, cu sapte mai multe decat in prezent, dar si un spatiu expozitional generos, menit sa gazduiasca lucrarile artistilor baimareni.
“Este pentru noi un moment important, in care venim si, printr-un demers inclusiv de ordin financiar, ducem mai departe istoria Scolii de Pictura de la Baia Mare. Facem acest pas prin reabilitarea cladirilor istorice de la Colonia Pictorilor, prin generarea unor spatii care sa fie potrivite pentru creatie. Facem acest lucru din respect pentru artistii care astazi creeaza in Baia Mare si pentru Baia Mare, aducand onoare acestui municipiu, dar o facem si pentru istoria de 120 de ani si pentru inaintasii Scolii de Pictura de la Baia Mare”, a declarat primarul Catalin Chereches.
Primarul baimarean considera ca aceasta investitie nu se va reflecta doar in dezvoltarea mediului cultural al municipiului nostru ci va contribui, deopotriva, la imaginea orasului si la educarea tinerelor generatii.
“Este o investitie care se ridica la 15 milioane de lei, o investitie majora, dar una care isi va avea apoi roadele in comunitatea noastra. Si nu vorbim despre o investitie care se va resimti doar in mediul artistic, ci despre o investitie pe care o facem in imaginea municipiului Baia Mare, in educatia tinerilor, in relatia dintre comunitate si artistii plastici si in slefuirea comunitatii si a orasului nostru. Intotdeauna trebuie sa gasesti manierele potrivite pentru a-i face pe baimareni constienti de valorile pe care le au, de a-i invata sa le cunoasca, sa le recunoasca si sa le indrageasca. Multi dintre noi o facem, dar sunt unii dintre noi care nu cunosc valorile orasului. Este de datoria noastra sa punem in lumina aceste valori si sa facem in asa fel incat fiecare baimarean, indiferent de varsta si de pozitia sociala, sa aprecieze ceea ce avem noi valoros”, a declarat Catalin Chereches.
Colonia Pictorilor a fost construita pentru a deveni casa artistilor baimareni, iar scopul cladirilor a fost mentinut decenii dupa decenii. Din pacate, insa, in ultimii ani, multe dintre cladiri puteau fi utilizate doar in perioada anotimpului cald, in primul rand din cauza frigului dar si a lipsei spatiilor de depozitare.
“Ceea ce este frumos la acest obiectiv e faptul ca el a fost construit pentru a servi artei si a continuat, timp de 120 de ani, sa serveasca aceluiasi scop. Este un punct de intersectie intre arta si arhitectura rar intalnit, pentru ca de cele mai multe ori cultura si artele vizuale ajung in locuri improvizate. Foarte rar s-au construit, chiar si in Europa, astfel de obiective care sa serveasca, inca din faza initiala, aceluiasi scop, adica artei. Intr-adevar, aici am avut un randament foarte redus, pentru ca nu mai puteam sa expunem decat in perioada verii, din cauza frigului, lucrarile se degradau si nici nu aveam spatii de depozitare. Lucram aici din mai si pana cel mult la inceputul lunii octombrie, iar apoi aceste spatii nu mai erau utilizate”, a declarat Laura Ghinea, presedinta Uniunii Artistilor Plastici Filiala Baia Mare.
Reabilitarea acestui obiectiv va fi una dificila, in primul rand pentru ca el constituie un monument national, dar si pentru ca scopul lucrarilor este de a transforma acest obiectiv cultural intr-o adevarata atractie a orasului.
“Intr-adevar, este punctul zero al culturii orasului Baia Mare, o emblema a municipiului si nu degeaba Colonia Pictorilor este considerat monument istoric, fiind clasata pe lista monumentelor de interes national, adica de Categorie A, pentru ca toata lumea a realizat importanta de nivel national a acestui obiectiv. In fiecare dintre cele cinci cladiri din aceasta incinta veti vedea nucleu originar si apoi toate aditionarile facute in decursul timpului, dar nu am putut sa rezistam nici tentatiei de a ne lasa si noi amprenta pe aceasta reabilitare. Imaginea va raspunde dorintelor, gustului si esteticii contemporane, lucru care va fi o adevarata chemare a oamenilor, a orasului, de a reintra in Colonie”, a declarat arhitectul Ildiko Mitru.
In urma reabilitarii celor cinci corpuri de cladire, suprafata ramasa libera, de aproximativ 12.000 de metri patrati, va fi amenajata ca un parc public, folosit indeosebi de artistii baimareni.
Sursa: Tania Purcaru