Realizarea celui mai mare parc industrial din tara se afla in planul municipalitatii Baia Mare pentru acest an. Primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches spune ca in acest sens se va colabora cu autoritatile din Dumbravita, Grosi si Recea, dar si cu proprietarii privati de terenuri pentru ca investitia sa fie dusa la bun sfarsit. In plus, in luna martie a acestui an la Bucuresti ar urma sa aiba loc o intalnire unica in care investitorii din Romania vor fi informati despre municipiul Baia Mare, despre zona metropolitana, dar si despre oportunitatile de afaceri.
Dezvoltarea economica a municipiului Baia Mare ramane un capitol prioritar pentru administratia locala. In acest context, primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches, a declarat ca isi doreste ca in acest an sa se faca pasi importanti pentru ca in zona sa prinda contur cel mai mare parc industrial din tara.
„O chestiune importanta pentru 2014, dar care se va finaliza in 2015 este latura economica si in special platforma de colaborare pe care o avem cu Dumbravita, Grosi, Recea si aici ma refer la autoritati publice sau proprietari privati de terenuri pentru realizarea celui mai mare parc industrial din Romania. Am avut in decembrie ultima intalnire cu partenerii nostri din zonele adiacente. In zona Italsofa, Aramis, ATP Exodus, Metro, avem o banda de teren de cateva mii de hectare. Zona aceea poate sa fie printr-o asociere intre noi si ceilalti proprietari, poate sa fie in asa fel structurata incat sa avem cel mai mare parc industrial din Romania”, a afirmat primarul Catalin Chereches.
Edilul baimarean spune ca, odata cu realizarea celui mai mare parc industrial, investitorii vor fi atrasi mai usor, iar impactul va fi unul major, deoarece lucrurile se vor misca intr-un ritm mai alert pe plan economic.
„Sunt foarte multe orase mai mici sau mai mari care au parcuri industriale. Dar cand spui Baia Mare este cel mai mare parc industrial si pe investitori nu-i intereseaza cand spui parc industrial sa ai hale, sa ai platforme betonate. Nu, inseamna o hartie pe care o primesti de la Ministerul Dezvoltarii care iti atesta ca acel perimetru este definit ca si parc industrial si ai tot ce inseamna facilitati ca si investitor pentru un astfel de parc industrial: cheltuieli deductibile, reduceri de impozite, scutire de la impozite pe o perioada de timp, dar lucrul acesta vreau sa genereze un impact in ceea ce inseamna notorietatea municipiului Baia Mare, in ochii investitorilor autohtoni sau straini pentru ca va trebui sa intram intr-o competitie mult mai alerta unde suntem intarziati”, a adaugat primarul baimarean.
Pentru ca municipiul Baia Mare sa fie scos in evidenta, administratia locala si-a propus organizarea unei manifestari de amploare la Bucuresti, acolo unde in fata oamenilor din afaceri din Romania se vor puncta aspecte legate de oras, dar si despre oportunitatile de dezvoltare.
„Undeva in luna martie imi doresc ca Baia Mare sa organizeze la Bucuresti o manifestare unica si ampla cu tot ce inseamna prezentarea municipiului, cu oportunitatile de afaceri de aici din municipiul Baia Mare si zona metropolitana. Imi doresc la aceasta manifestare sa fie prezenti pe langa actorii economici actuali care sa arate exemplele bune, sa-i invitam pe atasatii comerciali, pe investitorii majori din Romania, ambasadori, astfel incat sa facem un prim pas adevarat spre a ne prezenta pe acest capitol de dezvoltare economica”, a mai precizat primarul Catalin Chereches.
Printre planurile municipalitatii se numara si preluarea a doua platforme industriale importante, respectiv cea de la societatea Romplumb si cea de la Cuprom, idee care a fost avansata inca de anul trecut.
Sursa: C.T.