Vezi VIDEO
Noul director al Aeroportului International Baia Mare, Mihai Patrascu, si-a inceput de azi, 4 ianuarie 2010, activitatea. El a fost numit director interimar, dupa ce consilierii judeteni PSD au decis amanarea votului pentru instalarea sa. Inca din primele zile ale anului 2010, Mihai Patrascu s-a si apucat de treaba. El promite ca va moderniza aeroportul si, totodata, ca va incerca sa aduca mai multi operatori straini.
Mihai Patrascu s-a prezentat azi la noul loc de munca, in calitate de director al Aeroportului International Baia Mare. Inca din prima zi de munca, noul sef si-a stabilit prioritatile pentru acest an. Prima si cea mai importanta este, dupa parerea sa, imbunatatirea imaginii aeroportului, apoi aducerea unor operatori din afara.
„Este foarte importanta consolidarea relatiei cu operatorii existenti, dar avem in vizor si aducerea unor noi operatori. Ar fi prematur acum sa dau nume, pentru ca deocamdata suntem doar la nivel de discutii”, a precizat Mihai Patrascu pentru eMM.ro.
In ce priveste imaginea aeroportului, acesta a declarat ca vor urma cateva mici reparatii, iar in sala de asteptare se va asigura sonorizare, unde probabil se va difuza un post de radio.
„E foarte important ca pasagerii sa se simta confortabil. Aeroportul este primul lucru pe care il vad cand ajung in Maramures si prima impresie e foarte importanta”, a mai spus noul director.
Aeroportul Baia Mare a devenit international in vara anului 2007. De atunci, investitiile care s-au facut pentru modernizarea aeroportului au fost insemnate, insa nu suficiente.
In acest sens, Consiliul Judetean Maramures a facut, in 2007, un imprumut de 700 de miliarde de lei vechi, din care 200 de miliarde (circa cinci milioane de euro) lei sunt destinati reabilitarii pistei. Insa, lungimea actuala a pistei, care in prezent masoara 1.800 de metri, nu corespunde conditiilor necesare pentru decolarea si aterizarea aeronavelor mari, pentru aceasta fiind necesara, potrivit specialistilor, o pista de cel putin 2.300 de metri.
Cele 5 milioane de euro care sunt alocate lucrarilor de modernizare nu sunt insa suficienti. „Potrivit studiului de fezabilitate, avem nevoie de circa 12 milioane de euro, plus un milion de euro pentru balizaj”, a mai precizat noul comandant al aeroportului.
Studiul de fezabilitate este realizat pentru lungirea pistei pana la 2.500 de metri si intarirea celei existente. Potrivit documentelor, nu construirea a celor 700 de metri de pista este costisitoare, ci mai degraba consolidarea celei existente.
Patrascu a mai aratat ca balizajul (sistemul de iluminare al pistei) este absolut necesar, deoarece cel existent este vechi de 20 de ani. „Vrem sa instalam un sistem cu sase trepte de intensitate a luminii, spre deosebire de actualul sistem, care are doar doua trepte: oprit si pornit”, a mai spus el.
Odata ce acest sistem va fi functional, ROMATSA (Administratia Romana a Serviciilor de Trafic Aerian) va contribui la modernizarea aeroportului cu un sistem ILS (Instrumental Landing Sistem). Este vorba de un sistem performant de aterizare ce foloseste o combinatie de semnale radio si un sistem de iluminat puternic, ce ofera precizie si siguranta la aterizare pe timp de ceata, ploaie abundenta sau ninsoare puternica.
Operatorii straini care au aterizat si au decolat de pe pista de la Tautii Magheraus se plang ca, din cauza acestui sistem invechit, la Baia Mare erau nevoiti sa trimita doar piloti experimentati.
Noul director al aeroportului promite, de asemenea, sa ia in calcul mai multe posibilitati pentru a face rost de cele 8 milioane de euro necesare modernizarii aeroportului, iar daca totul merge bine, pana la vara ar putea fi organizate licitatiile pentru aceste lucrari.
Incasarile la Aeroportul International Baia Mare au fost, in 2008, de 590.876 lei, iar in 2009, acestea au ajuns la 673.000 lei.
Sursa: Angela Sabau