Vezi VIDEO
Autoritatile maramuresene mizeaza pe sprijin de la chinezi pentru finalizarea investitiei de la barajul Runcu, demarata in urma cu aproape 30 de ani. O prima intalnire pe aceasta tema a avut loc in 10 aprilie, intre reprezentantii din conducerea judetului si o delegatie venita din China. Totusi, reprezentantii companiei asiatice au recunoscut ca pana acum nu au mai derulat niciun proiect de amploare in Romania.
O delegatie venita tocmai din China a fost primita de autoritatile judetene la Palatul Administrativ. A fost vorba despre reprezentantii unei companii private care deruleaza in principal proiecte hidrotehnice. In acest context, alesii maramureseni spera ca vor reusi sa-i convinga pe oamenii de afaceri pentru a investi in finalizarea investitiei de la barajul Runcu.
“Domnul vicepresedinte Shi Li raspunde efectiv de reabilitare si de constructii hidro care inseamna pentru Maramures un baraj ce sta de 30 de ani si poate fi una dintre prioritati”, a afirmat senatorul Liviu Marian Pop.
Conform autoritatilor, investitia de la Runcu e una dintre prioritatile judetului, mai ales ca finalizarea constructiei ar insemna suplimentarea debitului de apa pentru Baia Mare si realizarea unei retele de apa pentru toate satele de pe Mara, pana in Sighetu Marmatiei si in zona Sapanta-Remeti.
“Daca acest baraj va fi finalizat cat mai curand posibil, vor beneficia de servicii de alimentare cu apa si energie o buna parte din locuitorii din Maramures, chiar daca investitia e una de anvergura nationala. Este un proiect important care, speram noi, se va materializa”, a explicat seful administratiei maramuresene, Zamfir Ciceu.
Vicepresedintele companiei din China, Shi Li, a declarat ca urmeaza sa se discute mai detaliat cu autoritatile despre proiect, astfel incat sa afle informatii despre ce presupune investitia de la Runcu. “Am inteles ca sunt proiecte de hidrocentrale, cat si infrastructura ce trebuie realizate. Autoritatile au intentia de a realiza aceste obiective”, a mentionat Shi Li.
Autoritatile si-au exprimat speranta ca vor putea obtine sprijin chiar si pentru realizarea tunelului pe sub Gutai. “Nu dorim sa ne laudam, ci am dori intr-adevar sa realizam ceva pentru Maramures, fiind preocupati sa lasam festivismele la o parte”, a punctat prefectul Anton Rohian.
Reprezentantii companiei din China au recunoscut ca pana acum nu au mai demarat niciun proiect in Romania. Despre posibilele investitii care ar putea fi derulate cu sprijin de la chinezi se va discuta si intr-o vizita ulterioara pe care oficialii Ministerului Economiei intentioneaza sa o efectueze in China.
Sursa: Camelia Tocaci