Vezi VIDEO
Baimarenii din cartierul Firiza si zona Blidari sunt primii care se bucura de inceperea lucrarilor de extindere a retelei de apa si canalizare. Astazi, 4 aprilie, s-a facut primul pas important in demararea lucrarilor la proiectul a carui valoare totala este de peste 120 de milioane de euro, din care 60 de milioane de euro pentru municipiul Baia Mare. Reprezentantii autoritatilor locale, ai societatii Vital si ai firmei care va executa lucrarile au organizat santierul, urmand ca de luni sa incepa lucrarile pentru extinderea retelelor de apa si canalizare.
Acest proiect este cu atat mai important cu cat baimarenii din aceasta zona nu sunt bransati la sistemul de canalizare sau cel de alimentare cu apa. Demararea lucrarilor este privita cu ochi buni de catre baimarenii din zona Firiza, care spun ca proiectul este unul vital pentru acest cartier al municipiului Baia Mare.
„Asta e foarte bine venita. Era nevoie aici. Oricine isi poate da seama ca trebuie sa fie chestia asta, pentru ca din capatul satului vine murdarie de la unu si de la celalalt. Toata murdaria se aduna in baraj“, a spus Gheorghe Ciceu.
„Foarte bine ca incep odata lucrarile. Primarul s-a tinut de cuvant, doar e de-al nostru, e un om tare cumsecade, ne-a ajutat foarte mult. De 76 de ani stau in Firiza, aici m-am nascut si ma bucur ca o sa am canalizare si apa“, a explicat Nicolae Hoban.
Primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches a spus ca proiectul trebuie finalizat in cel mai scurt timp posibil si la cele mai inalte standarde. „Cred ca cetatenii din acest cartier au o satisfactie ca dupa 20 de ani de dorinta, vad ca lucrurile incep sa intre in normalitate. Apa si canalizarea vor deveni o certitudine pentru acest cartier si nu numai“, a aratat edilul.
Pana in 2015, primarul isi doreste sa fie finalizate toate investitiile in infrastructura, atat la drumuri, cat si proiectul de extindere si reabilitare a retelelor de apa si canalizare din Baia Mare.
„E cel mai important proiect valoric pe care municipiul Baia Mare il are pentru acest an si pentru anul viitor. Va insemna si un alt efort financiar ulterior pentru tot ce inseamna reabilitari de drumuri. Reabilitarile vreau sa se gandeasca nu doar la nivelul sapaturilor care s-au realizat, bineinteles prima faza se vor face strict in zonele care au fost afectate, dar in paralel proiectam, pentru fiecare cartier in parte, zonele de parcare, zonele verzi, aleile pietonale, aleile de circulatie, trotuarele, astfel incat sa regandim, sa regularizam tot ce inseamna acces auto sau acces pietonal, venind in completarea proiectului cu apa si canalizare si undeva in 2015 sa inchidem absolut complet orasul cu ceea ce inseamna drumuri , canalizare, apa“, a mai aratat edilul.
Cu ocazia organizarii santierului in cartierul Firiza, reprezentantii societatii Vital au spus ca aceste lucrari erau absolut necesare. „Dorinta firizenilor sau promisiunile noastre le concretizam si implinim si una din conditiile drastice impuse de Uniunea Europeana atunci cand au fixat aceste proiecte pentru Baia Mare. Sunt increzator ca aici lucrarile se vor derula in termen si cu siguranta cu domnul primar vom fi mereu in zona si vom urmari. Urmeaza in zilele urmatoare si celelalte tronsoane care fac parte din acest contract pe care l-am incheiat cu Pfeiferul. Incepem in zona Lunci cu organizare de santier, in zona Ferneziu, si incepem in zona Dumbravei si Grivitei unde va fi o alta locatie, un alt santier“, a punctat Geza Gasparik, directorul general al societatii Vital.
Chiar daca durata de implementare a proiectului este de 20 de luni, primarul Chereches a spus ca isi doreste ca lucrarea sa fie finalizata pana in primavara anului viitor. Mai mult, comunicarea continua cu cetatenii, mentinerea curateniei in zonele de lucru si un disconfort cat mai mic sunt principalele obiective in perioada urmatoare.
Pe parcursul urmatoarelor luni, in cartierul Firiza urmeaza sa se construiasca o retea de distributie de apa din conducte de politilena pe o lungime totala de 15.596 de metri; 85 de camine de vane din beton armat, prefabricate, echipate cu instalatii hidraulice aferente; 614 bransamente individuale la reteaua de alimentare cu apa, inclusiv camine de apometru complet echipate si 126 de hidranti de incendiu. In ceea ce priveste reteaua de canalizare, aceasta va fi executata din conducte din PVC, in lungime totala de 20.816 de metri, vor fi facute 694 camine de vizitare, prefabricate din beton, 616 bransamente si camine de racord din PVC cu diametrul 400 mm, prevazute cu tub telescopic si capac din fonta usor si 4 statii de pompare.
Sursa: Cosmin Carp