Vezi VIDEO
O crestere spectaculoasa a pretului la aur s-a inregistrat in ultimele luni pe piata romaneasca. Daca la inceputul anului, metalul galben era cotat cu 180 de lei pe gram, acesta a ajuns sa coste peste 196 de lei. Degringolada leului, care este intr-o cadere constanta de cateva saptamani, a indreptat pasii multor baimareni catre bijuteriile din oras. Cei care fac afaceri cu metale pretioase au admis ca nu le-a mers rau in aceasta perioada si ca magazinele lor au inceput sa se aglomereze. Mai frecvente sunt insa situatiile in care baimarenii ajung la ei cu bijuteriile mostenite din familie si le propun proprietarilor sa le cumpere podoabele.
Putini sunt cei ce isi pastreaza economiile in aur, insa cei care aleg aceasta varianta par sa nu dea gres. In ultimii ani, pretul metalului galben a crescut continuu, motiv pentru care si cei care produc bijuterii au fost nevoiti sa creasca preturile la perioade scurte de timp.
“Acuma nu am adus recent, dar probabil ca daca o sa aduc acuma din nou, normal ca va fi mai scump. Niciodata nu a fost la acelasi pret, a crescut cate un pic. De fiecare data bijuteriile au avut o alta valoare. Intotdeauna aurul a fost si va fi o investitie, cine are bani, intotdeauna va cumpara aur”, a aratat Florica Bud, proprietarul unei bijuterii din Baia Mare.
Varianta cea mai utilizata de cei care aleg sa investeasca in aur este cea a lingourilor de 24 de karate, cu o puritate de 999%. ”Mai am si acel aur de 24 de karate, aurul de investitie. Ala il aduc la cerere, este mai ieftin decat aurul din bijuterii si tine cont de pretul pietei in ziua respectiva. Acela e sub forma de lingouri, de 5, 10, 15 grame, de o jumatate sau un kilogram. Astia sunt «cocoseii» de pe vremuri”, a explicat Florica Bud.
Dezavantajul unei investitii in bijuterii din aur este faptul ca acestea nu pot fi valorificate decat la amanet, iar pe termen scurt, investitia poate ajunge o pierdere. ”Aurul de 14 karate este 100 de lei gramul, iar 18 karate este la 125 de lei gramul. Vine lumea sa amaneteze, in special pentru nevoi personale, in medie cam 10 – 15 persoane ne trec pragul. La vanzare, in 3 – 4 luni, de la 126 de lei gramul la 14 karate, a crescut la 139 de lei”, a precizat gestionarul unui amanet, Daniela Tamaian.
Metodele de economisire favorite in randul maramuresenilor raman depozitele bancare dar si banii pusi la ciorap. In ciuda acestui fapt, unii economisti recomanda plasarea resurselor financiare pe timp de criza in aur, aceasta fiind o investitie sigura pe termen lung. Un argument in acest sens este si faptul ca dobanda pe care o ofera bancile nu acopera inflatia, in timp ce bursele se prabusesc cu usurinta si revin cu greu la valorile initiale.
Sursa: Gabriela Kuhajda