Doua structuri de economie sociala au fost inaugurate astazi, 19 octombrie, in cladirea aflata peste drum de Catedrala Episcopala “Sfanta Treime” din Baia Mare. In curatatoria si in mini-tipografia dechise oficial in aceasta dupa-amiaza vor activa zece persoane din categorii defavorizate.
Cei prezenti au aratat ca evenimentul de astazi scoate in evidenta implicarea pe care Biserica Ortodoxa o are nu numai pe plan spiritual si cultural, ci si pe plan social si chiar economic, impletind “slujirea liturgica” cu cea filantropica.
In trecut a fost o cladire aflata in paragina, insa acum cu fiecare an, imobilul de pe bulevardul Unirii, numarul 24, aflat vizavi de Catedrala Episcopala “Sfanta Treime” din Baia Mare, incepe sa capete o alta fata. Aici au ajuns sa-si desfasoare activitatea reprezentantele Asociatiei Femeilor Ortodoxe ‘Mironositele femei” care ofera in permanenta un sprijin copiilor si batranilor aflati in situatii speciale. In aceeasi cladire vor functiona incepand de astazi, 19 octombrie, doua structuri de economie sociala: Asociatia Coresiana si Asociatia Flori de Crin.
Practic, una dintre asociatii, Flori de Crin, va desfasura activitati de curatatorie, spalare si calcare a articolelor textile. Cealalta asociatie, Coresiana, va derula in principal activitati de tiparire, legatorie si servicii conexe, servicii pregatitoare pentru tiparire. In curatatoria chimica si in mini-tipografia inaugurate astazi vor activa persoane din categorii defavorizate, respectiv persoane cu dizabilitati, persoane de etnie roma, femei in situatii de risc, tineri cu varsta de peste 18 ani care parasesc sistemul institutionalizat de protectie a copilului, persoane care traiesc din venitul minim garantat sau familii monoparentale. Cele doua spatii au fost astazi inaugurate oficial, in debutul evenimentului fiind oficiata si o slujba de sfintire a locului unde se vor desfasura activitatile respective.
„Am spart oarecum tiparele ca Episcopia Ortodoxa a Maramuresului si Satmarului nu face sau face putin pentru ceea ce inseamna asistenta sociala, filantropie. Cred ca aceste doua structuri de economie sociala, plus cea care se va inaugura joi la Recea, plus cele doua din Hoteni vor insemna cinci structuri de economie sociala, iar Maramuresul va fi singurul judet care are atatea structuri de economie sociala”, a declarat seful Serviciului Public de Asistenta Sociala Baia Mare, Bogdan Gavra.
Reprezentantii Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului au aratat ca s-au facut eforturi sustinute pentru ca proiectele sa ajunga la final. Acestia au atras atentia ca greul abia de acum va incepe.
“N-a fost un drum usor, cateva luni de efort si munca au insemnat pana sa ajungem in acest moment, dar iata ca Dumnezeu a binecuvantat aceasta lucrare a noastra si de acum inainte va fi poate chiar mai greu decat pana acum pentru ca suntem la inceput de drum. Este nevoie de multa responsabilitate, de multa seriozitate in tot ceea ce se va face”, a spus consilierul cultural al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului, preotul Cristian Stefan.
Pe de alta parte, cei prezenti au subliniat ca momentul de astazi este unul de implinire pentru episcopie, dar care demonstreaza implicarea directa pe care Biserica Ortodoxa o are in desfasurarea actelor filantropice.
“Suntem intr-un moment frumos, un moment de implinire in viata episcopiei noastre, in sensul in care liturghia, slujirea liturghica, slujirea misionar-pastorala se uneste cu filantropia, cu iubirea crestina. Trebuie sa punem lucrurile in randuiala. Se arata mereu cu degetul inspre biserica ca nu face suficient din punct de vedere social si ca se construiesc prea multe biserici. S-au construit foarte multe spitale si scoli in timpul comunismului si s-au inchis. Asa ca biserica trebuia sa faca ceea ce n-a putut sa faca in cei 45 de ani. Biserica a fost alungata in mod brutal din scoala, spital, penitenciar, din armata, din toate institutiile unde biserica dadea suflet, speranta, nadejde”, a spus arhiereul-vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului, PS Iustin Sigheteanul.
La eveniment au fost prezente si autoritatile judetene si locale care au precizat ca acest model trebuie urmat si in alte locuri din tara.
“Foarte important ca biserica ofera chiar si locuri de munca. Si mai important este ca un loc care era demult abandonat si sub semnul intrebarii in viata multor baimareni, incet prinde viata si isi gaseste utilitatea pentru comunitatea noastra. Si cred ca acest model pe care il ofera PS Iustin Sigheteanul, il ofera cei de aici din obstea catedralei trebuie sa-l preia fiecare preot, fiecare parohie din Baia Mare si chiar din intreaga tara. Acesta este exemplul sanatos pe care trebuie sa il urmam in comunitatea noastra. Biserica trebuie sa fie langa oameni si in pas cu oamenii”, a declarat primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches.
Cele doua investitii inaugurate astazi au prins viata cu ajutorul fondurilor europene, prin proiectul ‘Economia Sociala-O sansa pentru fiecare”.
Sursa: Camelia Tocaci