Consilierii locali ai municipiului Baia Mare s-au intrunit ieri, 30 iunie, in sedinta ordinara. Primarul Catalin Chereches le-a prezentat alesilor locali portofoliul cu proiectele prioritare pentru municipiul Baia Mare, pentru perioada de programare 2015- 2020. Aceste proiecte au fost gandite astfel incat sa raspunda nevoilor clar identificate ale orasului, ale zonei metropolitane si ale regiunii de dezvoltare, dar si factorilor de dezvoltare prognozati pentru urmatorii ani.
Pentru primarul Catalin Chereches si administratia publica locala, cele mai importante proiecte sunt cele care vor contribui la dezvoltarea economica. Se pregateste amenajarea unui EcoParc Industrial si a unui Centru Tehnologic pentru Energii Regenerabile in zona platformei industriale Baia Mare Est – Baia Sprie Vest. Proiectul prevede decontaminarea zonei industriale Cuprom/Flotatia Centrala, realizarea unei infrastructuri de afaceri adecvata (acces, utilitati) pe o suprafata de 50 hectare.
„Avem proiecte care tin de dezvoltarea economica a municipiului Baia Mare. Realizarea unui EcoParc Industrial si a unui Centru de Transfer Tehnologic pentru Energii Regenerabile in zona fostei platforme industriale a orasului, un Parc Stiintific si Tehnologic in zona Italsofa – Metro prin realizarea infrastructurii adecvate pe o suprafata de aproximativ 50 de hectare. Apoi, avem si un proiect al unui Centru de Afaceri, inclusiv spatii expozitionale, pentru marketing si promovare a afacerilor, produselor si serviciilor”, a declarat Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare.
Proiecte de dezvoltare turistica si agrement
Realizarea Complexului Sportiv International „Lascar Pana”, prin modernizarea Salii Polivalente, a bazinului de inot, a terenului de rugby si cel de atletism, amenajarea unor spatii de agrement, recreere si o zona destinata serviciilor. Extinderea Parcului Municipal Regina Maria cu zona Parcul Castanilor. Reabilitarea si modernizarea zonei de agrement Lacul Bodi din Ferneziu. Centru SPA municipal in zona Campului Tineretului, cu bazine de inot, elemente de recreere, amenajarea unei zone de servicii.
„Printre proiectele ce tin de dezvoltarea turistica si de agrement, avem infiintarea unui Parc Urban in zona Craica, prin reamenajarea zonei actuale si realizarea unui inel verde urban care sa cuprinda cartierele Vasile Alecsandri, Orasul Vechi si Garii. Promovarea turismului si agrementului urban se va face şi prin dezvoltarea infrastructurii malurilor raului Sasar – Lac Firiza. Vor fi reabilitate malurile, vom amenaja spatii de agrement urban, poduri pietonale si rutiere, infrastructura pentru recreere”, a mai spus Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare.
Proiecte pentru imbunatatirea infrastructurii sociale, educatie si sanatate
Complex Social Multifunctional pentru categorii sociale defavorizate in zona Herja, dar si un Centru social de recuperare si ingrijire a persoanelor varstnice in Baia Mare. Promovarea educatiei prin crearea Centrului Preuniversitar Transilvania pentru promovarea meseriilor adecvate economiei regionale (cluster industrial, de exemplu: echipamente electrice si electronice) si Centrul Preuniversitar Aurel Vlaicu, pentru promovarea sportului juvenil.
Proiecte de dezvoltare durabila si patrimoniu
Conservarea Centrului Istoric prin sistematizarea verticala, crearea zonei pietonale libere, spatii de agrement si desfasurare de activitati culturale, artistice si educationale. Reabilitarea Casei Wagner si transformarea in Centru de Arte Contemporane Baia Mare. Proiectul de reabilitare si modernizare al Coloniei Pictorilor, din perspectiva renasterii Scolii de Pictura Baimarene.
Alte proiecte importante
Reabilitarea termica a blocurilor de locuit din Baia Mare si dezvoltarea retelei de panouri fotovoltaice pe terasa/acoperisul blocurilor, eficientizarea energetica a cladirilor publice si introducerea surselor de energii alternative pentru incalzire si apa calda. Realizarea retelei urbane de piste de biciclete in municipiul Baia Mare si conectarea la reteaua metropolitana prin realizare sau modernizarea pistelor pe o lungime de 33 de kilometri, realizarea statiilor de transfer, parcare si inchiriere a bicicletelor. Parcari supraetajate in zonele dens locuite din Baia Mare (realizarea unui numar de minim 13 parcari supraetajate in zonele dens locuite ale municipiului, prin eliminarea bateriilor de garaje din zona acestora si amenajarea de spatii verzi, locuri de joaca si agrement).
Sursa: Clara Voda