Municipiile Arad, Baia-Mare, Bacau, Braila, Galati, Deva, Oradea, Pitesti, Ramnicu-Valcea, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Targu-Mures au fost desemnate ca poli de dezvoltare urbana. In acestea vor fi realizate cu prioritate investitii din Programul Operational Regional 2007-2013 si din programele de finantare nationala, dupa cum a stabilit guvernul.
Executivul a adoptat in sedinta de ieri, 18 septembrie, o Hotarare privind modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 998/2008 pentru desemnarea polilor nationali de crestere in care se realizeaza cu prioritate investitii din programele cu finantare comunitara nationala.
Polii de dezvoltare urbana vor avea rolul de liant intre polii de crestere (municipiile Brasov, Cluj-Napoca, Constanta, Craiova, Iasi, Ploiesti si Timisoara) si celelalte orase mici si mijlocii ale sistemului urban, pentru a atenua si preveni tendintele de dezechilibrare a dezvoltarii in cadrul regiunii din care fac parte, a explicat guvernul, prin biroul de presa.
De asemenea, vor contribui la reducerea nivelului de concentrare a populatiei si a fortei de munca din marile centre urbane si la crearea unei structuri spatiale care sa impulsioneze dezvoltarea economica echilibrata teritorial. Investitiile realizate in poli de dezvoltare urbana vor diminua migratia fortei de munca catre marile aglomerari urbane.
Pentru finantarea polilor de dezvoltare urbana se aloca un procent de pana la 20% din sursele financiare aferente Axei Prioritare 1: „Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor – poli urbani de crestere” a Programului Operational Regional 2007-2013. Pentru sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor – poli urbani de crestere sunt alocate 30% din fondurile Programului Operational Regional, respectiv 1.391,17 milioane euro (Fondul European de Dezvoltare Regionala si finantare publica nationala). Potrivit HG 998/2008, pentru finantarea polilor de crestere va fi alocata suma de 695,58 milioane euro.
Criteriile de baza in stabilirea polilor de dezvoltare urbana au fost:
– potentialul de dezvoltare economica
– capacitate de cercetare-dezvoltare si inovare (universitati, institute de cercetari, centre de excelenta)
– infrastructura de afaceri adecvata
– accesibilitate (rutiera, feroviara, aeriana, maritima)
– servicii publice oferite
– capacitatea de asociere administrativa
Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor este desemnat autoritate nationala responsabila cu elaborarea si implementarea politicii in domeniul polilor de crestere si ai polilor de dezvoltare urbana.
Sursa: I.O.
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult