Vezi VIDEO
Microhidrocentralele construite in Maramures aduc mai mult pagube decat venituri, au concluzionat reprezentantii institutiilor de mediu. Cu toate acestea, in judet exista inca 11 potentiali investitori care sunt la un pas de a obtine autorizatiile necesare pentru a executa microhidrocentrale. Reprezentantii Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura se opun vehement unor astfel de lucrari, aratand ca in doi ani nu vom mai avea o serie de specii de pesti pe raurile unde s-au realizat microhidrocentralele.
Reprezentantii Sistemului de Gospodarire a Apelor Maramures au prezentat zilele trecute in fata conducerii Prefecturii un raport in care semnalau problemele aduse de constructia microhidrocentralelor. Inginerul-sef al SGA Maramures, Stelian Ivascu, a aratat ca, in mod normal, aceste investitii nu ar trebui sa aiba efecte negative asupra mediului. Numai ca nerespectarea legislatiei duce la deficiente grave.
“Aparent, microhidrocentralele nu au niciun impact asupra mediului. Ele preiau o apa in regim natural de o calitate si o restituie in emisar cel putin la acelasi nivel de calitate, pentru ca o oxigeneaza. Problema e alta. Problema de mediu se intampla intre captare si restitutie. In general, aceste conducte au o lungime de circa 2-5 km si se pun doua probleme: este legat de migratia microfaunei, pentru ca sectiunea captarii este blocata si acolo se construieste o scara de pesti,. In aval de aceasta captare trebuie asigurat debitul, astfel incat, la fel, hidro-microfauna sa poata trai in conditii normale”, a aratat Stelian Ivascu.
La randul lor, reprezentantii WWF au precizat ca nu se opun realizarii acestor investitii, dar sa fie respectata legislatia de mediu. “VWF nu se opune realizarii investitiei, ci subliniaza nevoia realizarii acestora, cu responsabilitate fata de patrimoniul natural. Desigur, avem cadru european cu directiva apa, care creeaza necesitatea de a obtine o stare buna a apei. Trebuie sa evitam degradarea habitatelor naturale”, a declarat asistent proiect Asociatia WWF, Calin Ardelean.
Pe de alta parte, conducerea SGA a declarat ca aceste investitii au adus la buget pe parcursul unui an, venituri in cuantum de circa 234.000 de lei. Datele prezentate au starnit indignare in randul reprezentantilor Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura. Acestia au aratat ca microhidrocentralele nu fac altceva decat sa duca la disparitia anumitor specii de pesti si, in plus, nici nu aduc venituri foarte consistente.
“In controalele pe care le facem, constatam ca acest debit de servitute este aproape inexistent, au inceput sa dispara specii de pesti. Pericolul mare este ca in urmatorii doi ani, turistii care vin sa ne vada tara risca sa nu mai vada un peste. Sunt trist totodata. Nu-mi vine sa cred. Daca intr-un an aceste microhidrocentrale au adus venit de doua miliarde de lei, eu pana astazi, am incasat de la cei 11.000 de pescari, suma de 207.000 de lei. Si atunci care este valoarea pe care o dau aceste investitii?”, a spus inspectorul piscicol Liviu Muresan.
Inspectorul piscicol Liviu Muresan a aratat ca va semnala problemele cauzate de constructia microhidrocentralelor intr-un referat pe care il va inainta la Bucuresti, la Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura. Asta in conditiile in care investitorii nu se descurajeaza deloc cand vine vorba despre a face astfel de investitii, desi e nevoie sa obtina nu mai putin de 15 avize si autorizatii de la diferite institutii. In prezent sunt in functiune 11 microhidrocentralele. Alti 11 potentiali investitori asteapta sa fie autorizati.
Sursa: Camelia Tocaci