Vezi VIDEO
Conditiile si dotarile existente la Spitalul de Pneumoftiziologie din Baia Mare lasa de dorit. Chiar daca in ultimii ani s-au mai facut mici lucrari de intretinere, multe sectii si saloane au ramas la stadiul anilor ’60, cand a fost infiintata aceasta unitate. Cu sustinerea primarului Catalin Chereches si a Consiliului Local Baia Mare, conducerea unitatii a reusit pe parcursul acestui an sa faca o serie de investitii care au adus un plus de confort pacientilor, dar municipalitatea are in plan sa reabiliteze integral unitatea spitaliceasca pana la finalul anului 2014.
Primarul Catalin Chereches a solicitat conducerii spitalului un plan bugetar si o lista de investitii necesare pentru a aduce aceasta unitate la standarde europene.
„Am cerut conducerii spitalului sa ne faca un plan bugetar astfel incat sa vedem ce, cand si cat alocam in 2014 pentru aceste reabilitari. Am facut in acest an cateva reparatii la unul dintre etaje, s-au schimbat geamuri si s-a intervenit la partea de instalatii. Dar nu trebuie sa mergem intr-un ritm lent, va trebui sa acceleram si la sfarsitul anului viitor sa finalizam aceasta lucrare, utila si pentru Baia Mare, si pentru Maramures”, a declarat Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare.
Edilul a oferit ca exemplu Spitalul de Boli Infectioase si Psihiatrie din Baia Mare, care poate concura la capitolul conditii si infrastructura cu orice unitate spitaliceasca privata din Romania. Managerul Spitalului de Boli Infectioase, doamna dr. Viorica Chereches, a reusit in cativa ani sa faca dintr-o unitate darapanata si cu datorii, un spital modern, care indeplineste toate conditiile sanitare si ofera confortul necesar pentru pacientii sai. In plus, datoriile au fost stinse, unitatea fiind in acest moment un exemplu de buna practica atat in ceea ce priveste managementul, cat si conditiile oferite bolnavilor.
„Dupa acest model, pe care l-am urmarit si vazut zi de zi, vreau sa aplicam lucrurile si la Spitalul TBC. In acest sens cred ca avem o provocare. Acolo, lucrurile de multa vreme au stagnat si pana la sfarsitul anului viitor vrem sa reabilitam tot ceea ce inseamna zone de cazare, respectiv saloane. Conditiile hoteliere sa fie la cele mai inalte standarde, sa reparam acolo tot ce este de reparat, inclusiv instalatii electrice si sanitare, sa putem sa ne mandrim cu un astfel de spital care apartine de municipiul Baia Mare si care trebuie sa ofere pacientilor conditii potrivite”,a subliniat Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare.
Managerul Spitalului de Pneumoftiziologie, economistul Alexandru Bondre, spune ca este nevoie urgenta de investitii, avand in vedere faptul ca sunt sectii si saloane unde conditiile sunt de nivelul anilor ’60, atunci cand a fost infiintata unitatea spitaliceasca.
“Astazi gasim saloane si gasim sectii in care din momentul cand spitalul s-a dat in folosinta nu s-a facut aproape nimic. Si as vrea neaparat sa va spun aici despre etajul II, unde avem modulele, pentru ca asa sunt organizate spatiile in care primim noi bolnavii, saloanele sunt organizate pe module: un hol, un grup social, doua saloane cu doua paturi, cu trei paturi, arata nu rau, arata foarte-foarte rau”,a spus Alexandru Bondre, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie Baia Mare
Cei care care au cel mai mult de pierdut din cauza lipsei de conditii si dotari sunt tocmai pacientii. “Conditiile hoteliere lasa de dorit si pentru noi este foarte foarte important ca pacientul, bolnavul care ne trece pragul sa simta in momentul in care sta in spitalul nostru 7 – 10 zile, asa cum stau bolnavii cu boala acuta, sau cei cronici, care stau peste 30 de zile, si vorbesc aici de pacientii care au fost diagnosticati cu TBC, trebuie intr-adevar sa simta ca aceste conditii s-au schimbat”,a mai spus Alexandru Bondre.
Cu ajutorul primarului si al consilierilor locali, care au alocat fonduri pentru o serie de reabilitari, in acest an au fost schimbate geamurile la saloanele de Pediatrie, unde acestea erau deja putrezite, dar si pe alte sectii unde situatia era ingrijoratoare.
“La etajul IV au fost schimbate absolut toate geamurile de la saloanele de la Pediatrie. Etajul IV este etajul unde avem organizata sectia de Pediatrie. La fel, nici acolo nu au fost schimbate geamurile, geamuri de lemn, geamuri care erau aproape putrezite. La toate saloanele deja au fost montate geamurile, acolo putem spune ca au fost imbunatatite conditiile hoteliere si trebuie sa ne gandim in timpul doi la tot ceea ce inseamna pentru aceasta unitate anveloparea termica”, a declarat managerul Spitalului de Pneumoftiziologie Baia Mare.
Lipsa anveloparii termice a cladirii in care functioneaza Spitalul de Pneumoftiziologie duce la facturi considerabile, pe care unitatea spitaliceasca cu greu le poate achita.
„Platim astazi, din punctul meu de vedere nu mult, foarte mult, pe tot ce inseamna energie si in special gazele naturale. Pentru ca avem centrala termica proprie, cu doua cazane mari, cazane care furnizeaza energia termica si aburul. Dar in special pentru energia termica, pentru incalzirea Spitalului cheltuim enorm, enorm de mult. Putem spune ca in lunile de iarna plata facturii trece de 13.500 de euro pe luna”,a spus Alexandru Bondre.
Tot cu sustinerea primarului Catalin Chereches si a Consiliului Local, conducerea Spitalului de Pneumoftiziologie a putut dota cu aparatura mai multe sectii. 360.000 de lei au fost alocati in acest an pentru dotari cu aparatura. O mare parte se afla deja in folosinta medicilor, iar restul aparatelor vor ajunge la jumatatea lunii decembrie. Aceste echipamente vor ajuta medicii in diagnosticarea rapida si corecta a pacientilor care trec pragul unitatii spitalicesti.
Sursa: Clara Voda