Vezi VIDEO
Sute de fermieri maramureseni s-au apucat de agricultura ecologica. Inca de anul trecut, acestia au solicitat de la Agentia de Plati si Interventie in Agricultura Maramures (APIA), subventii pentru a produce produse bio. Cei mai multi dintre ei se afla acum in perioada de conversie. Exista insa si conditii care trebuie respectate, iar oficialii APIA atrag atentia ca in cazul in care acestia se vor razgandi mai devreme de cinci ani si nu vor mai dori sa se ocupe de agricultura ecologica vor trebui sa returneze banii primiti ca sprijin financiar.
Pentru a putea trece de la agricultura conventionala la cea ecologica, fermierii maramureseni trebuie sa parcurga o perioada de conversie. Durata acesteia variaza in functie de specificul culturii sau de categorie de folosinta a terenului. Anul trecut sute de maramureseni au solicitat de la APIA subventii pentru a se putea apuca de productia de produse bio. Suma care le-a fost acordata ca sprijin financiar e de circa 150.000 de euro, echivalentul a peste 700.000 de lei.
„Agricultura ecologica este sprijinita prin doua masuri, prin doua scheme de plata. Este asa numitul ajutor specific pentru acei agricultori care trec de la agricultura conventionala la agricultura ecologica. Aceasta perioada se numeste perioada de conversie si dureaza, 1, 2 sau 3 ani in functie de specific, cultura sau categoria de folosinta a terenului. Anul trecut pentru aceasta schema de plata, agricultura in conversie, au depus cereri de sprijin 359 de fermieri. Acestia pentru vegetal, si 11 in sectorul de crestere a animalelor”, a afirmat directorul executiv al APIA Maramures, Florin Urs.
La finalul perioadei de conversie, fermierii vor putea solicita subventii pentru agricultura ecologica. Deocamdata, mai putin de 20 de persoane au depus o cerere in acest sens. Specialistii APIA avertizeaza ca in cazul in care agricultorii renunta la fermele ecologice dupa perioada de conversie trebuie sa returneze subventiile ce le-au fost decontate.
„Avem 18 fermieri care si-au depus cereri pentru productia in sistem ecologic. Atentionarea pe care trebuie sa le-o dam agricultorilor e ca ei trebuie sa continue activitatea in agricultura ecologica si dupa iesirea din conversie altfel banii primiti pentru a-si acoperi cheltuielile suplimentare vor trebui returnati. Cinci ani dupa conversie pe acele terenuri sau acele specii de animale care au parcurs perioada de conversie trebuie sa aiba productie ecologica”, a precizat Florin Urs.
Majoritatea fermierilor maramureseni s-au orientat spre culturile ecologice pe terenuri arabile. Foarte putini opteaza pentru pomicultura si doar unul a depus cerere pentru cultura de vita de vie. De asemenea, exista si maramureseni care doresc sa aiba culturi ecologice de plante aromatice si medicinale. Specialistii APIA au mai aratat ca pentru agricultura ecologica exista reguli speciale. Astfel, e interzisa utilizarea ingrasamintelor chimice, a pesticidelor, iar tratamentele trebuie sa se faca doar in sistem bio, cu substante de stropit specifice.
Sursa: Camelia Tocaci