La licitatia de joi, brusc, niciunul dintre cei care au cumparat caietul de sarcini nu s-a mai aratat interesat sa preia Transgold. Reprezentantul firmei Proinsolv, Ioan Coman, a declarat pentru eMaramures.ro ca dovada achitarii garantiei, in suma de 18 miliarde de lei, nu a fost prezentata de firmele inscrise la vanzare.
Societatile Tehnomin, Cozmircom din Baia Mare, Europroiect din Constanta si Institutul de Cercetari si Proiectari Miniere, de asemenea din Baia Mare, au dat bir cu fugitii, iar lichidatorul asteapta acum alti potentiali investitori care sa ia uzina si sa o reporneasca. In caz contrar, Transgold va fi vandut la bucata. Pana atunci insa lucrurile se mai pot rezolva, iar pretul de vanzare de 5,1 milioane de euro, fara TVA, sa mai scada.
Atat prefectul Maramuresului, cat si sindicalistii cred ca vanzarea ar fi paguboasa si ar vrea ca uzina de prelucrare a sterilului, singura din tara care foloseste cianuri, sa ajunga in ograda companiei Remin ori cum se va numi aceasta dupa reorganizare. Si unii si altii spun ca ar fi nevoie de o investitie de 2,2 milioane de dolari la Transgold pentru ca peste patru ani sa se obtina un profit de 1,1 milioane de dolari din prelucrarea muntilor de steril aurifer care mai exista inca pe langa Baia Mare.
Planul de rentabilizare a mineritului a fost prezentat inclusiv premierului, dar acesta nu a dat vreun semnal pana in ziua licitatiei, insa chiar si lipsa ofertantilor de la masa negocierii poate fi catalogata ca un semnal clar ca Remin ar putea redeveni proprietar al uzinei.
Prefectul judetului Gyongyike Bondi a declarat, dupa aflarea vestii legate de amanarea licitatiei, ca va mai insista pe langa premier in ce priveste repornirea Transgold. ”Pot chiar sa spun ca ma bucur mult pentru ca nu a avut loc licitatia pentru ca asa avem sansa sa prezentam din nou studiul, iar premierul sa ia o decizie”, a mai spus reprezentantul guvernului in teritoriu.
Sursa: Meda Muntean