Fostul magistrat Mona Pivniceru a depus, azi, 23 august, juramantul de investitura in functia de ministru al Justitiei, in fata presedintelui interimar Crin Antonescu. La ceremonia care a avut loc la Palatul Cotroceni au participat presedintele interimar al Senatului, Petru Filip, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, si premierul Victor Ponta.
Presedintele interimar Crin Antonescu a semnat azi, 23 august, decretul privind numirea in functia de ministru al Justitiei a Monei Maria Pivniceru, a informat Administratia Prezidentiala. Presedintele interimar a semnat totodata decretul privind eliberarea Monei Pivniceru din functia de judecator la inalta Curte de Casatie si Justitie prin demisie.
„Precizam ca la data prezentului decret inceteaza efectele Decretului nr. 548/2012 pentru desemnarea unui membru al Guvernului ca ministru interimar, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 553 din 07 august 2012”, a precizat Departamentul de Comunicare Publica.
Consiliul Superior al Magistraturii a luat act tot azi de cererile de demisie ale Monei Pivniceru atat din magistratura, cat si din cea de membru al CSM.
Decretul prezidential semnat de presedintele interimar, Crin Antonescu, pentru numirea Monei Maria Pivniceru in functia de ministru al Justitiei a fost publicat in Monitorul Oficial. Conform aceluiasi decret, premierul Victor Ponta isi inceteaza interimatul la Ministerul Justitiei.
De asemenea, a fost publicat in prealabil decretul prezidential pentru eliberarea Monei Maria Pivniceru din functia de judecator la inalta Curte de Casatie si Justitie, dupa ce aceasta a demisionat. Premierul Victor Ponta a propus-o pe 6 august pentru preluarea portofoliului Justitiei, dupa ce a operat o remaniere a Guvernului, fostul ministru Titus Corlatean preluand Externele.
Ponta si-a motivat propunerea prin faptul ca Pivniceru este neimplicata politic, are experienta in domeniu, autoritate si independenta. Pentru a putea deveni ministru, Mona Pivniceru si-a inaintat demisia din CSM si apoi din magistratura.
„Eu nu am dorit in nicio clipa sa scap de statutul de magistrat, pentru ca a fost profesia mea de baza. Existenta mea profesionala a constat in statutul de magistrat. (…) A fi magistrat nu este un privilegiu si nici o recompensa extraordinara pentru aceasta calitate”, a afirmat joi Pivniceru, dupa ce CSM a luat act de demisia ei.
Pivniceru a refuzat sa raspunda la intrebarea de ce a renuntat la calitatea de judecator, insa ulterior i-a dat dreptate unui magistrat care a afirmat ca a fost obligata de conduita CSM sa faca acest demers.
Mona-Maria Pivniceru s-a nascut in Husi, judetul Vaslui. Absolventa a Liceului „Mihail Sadoveanu” Iasi (1978) si a Facultatii de Drept din cadrul Universitatii „Al. I. Cuza” Iasi (1982).
In anul 1984 si-a sustinut si promovat examenul de definitivat in avocatura iar in 1991, examenul de intrare in magistratura, pentru ca in 1999 sa obtina titlul de doctor in drept – specializarea drept international public, obtinut la Universitatea ‘Al. I. Cuza’ Iasi. La 22 decembrie 2008 a sustinut public lucrarea de doctorat cu tema „Efectele juridice ale contractelor aleatorii”, la Facultatea de Drept, laureata cu distinctia „Suma cum laude”.
Din anul 2007, are titlul stiintific de profesor universitar, catedra de Drept public a Facultatii de Drept din cadrul Universitatii „Al. I.Cuza” Iasi. Avocat in Baroul de Avocati Vaslui (1982) si magistrat la Judecatoria Iasi (1991), Tribunalul Iasi (1993), Curtea de Apel Iasi (1999-2009).
Membru in Consiliul stiintific al Institutului National al Magistraturii (INM), prin Hotararea nr. 542 din 16 noiembrie 2005 a Consiliului Superior al Magistraturii. in perioada 2008-2011, a fost reinvestita ca membru in Consiliul stiintific al INM, prin Hotararea CSM nr.1382 din 11 decembrie 2008.
Formator la Institutul National al Magistraturii, pentru desfasurarea activitatii de formare continua a magistratilor in disciplina „Drept civil” (2004). Conferentiar universitar la Facultatea de Drept a Universitatii „Al. I. Cuza” Iasi (1997-2007).
Presedinte al Asociatiei Magistratilor din Romania (2008 – 2011); vicepresedinte al Asociatiei Nationale a Magistratilor din Romania (2005); membru al Asociatiei Nationale a Magistratilor din Romania si al Asociatiei Magistratilor din Iasi (1994).
A fost membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii si magistrat la inalta Curte de Casatie si Justitie din 2010 pana in septembrie 2011, cand a preluat mandatul la CSM. Si-a dat demisia din magistratura, Consiliul Superior al Magistraturii luand act de aceasta la 23 august 2012.
A primit o serie de premii si distinctii, printre care: Premiul „Istrate Micescu”, pentru lucrarea „Efectele juridice ale contractelor aleatorii”, acordat de Uniunea Juristilor din Romania (2009); Distinctia acordata de Asociatia Magistratilor din Romania „Reper moral si profesional pentru ceilalti magistrati’ (2008); Ordinul National pentru Merit – grad Comandor – pentru merite deosebite in elaborarea jurisprudentei, reformarea justitiei si corecta aplicare a legii (2000).
A publicat o serie de lucrari, printre care: „Noul Cod civil si reglementarile anterioare. Prezentare comparativ. Legea de punere in aplicare. Legislatie conexa”, Editura Hamangiu, Bucuresti, 2011; „Revizuirea in procesul civil’ – practica judiciara, in colaborare cu Georgeta Protea, Editura Hamangiu, Bucuresti, 2010.
Sursa: Agerpres