Vezi VIDEO
Dupa Vinerea Mare, in care intreaga crestinatate se afla intr-o atmosfera de doliu, urmeaza Sambata Mare, in care “toata lumea e in asteptare”. E o atmosfera de tacere in care pare ca nu se intampla nimic. Abia spre miezul noptii va reincepe forfota, atunci cand oamenii vin in numar ridicat la biserica pentru a primi lumina. Apoi, la ora 24.00, clopotele care au “amutit” din Joia Mare vor reincepe sa bata, natura pare sa se trezeasca la viata si intreaga crestinatate va rosti intr-un glas, “Hristos a Inviat”.
In Sambata Mare ne amintim de ingroparea Mantuitorului nostru Iisus Hristos si pogorarea Sa la iad. Prin aceasta coborare la iad, Mantuitorul avea sa vesteasca tuturor celor tinuti in legaturile mortii, izbavirea lor prin Inviere. In Sambata Mare, in biserici este oficiata Sfanta Liturghie a Sfantului Vasile cel Mare, dupa care atmosfera devine una linistita, lumea e in asteptare si in tacere.
“Toata lumea este in tacere si in pregatire, oamenii nu se pregatesc doar culinar si sa-si cumpere si sa asigure cele necesare Sfintelor Pasti. Acesta este un lucru firesc, dar s-au pregatit postind, s-au pregatit participand la sfintele slujbe facand fapte bune, rugandu-se mai mult, fiind mai buni, impacandu-se cu toata lumea, iertand si iubind mai mult pentru ca si noi avem nevoie de iubirea lui Dumnezeu si trebuie sa iertam si sa-i iubim pe ceilalti, avand nevoie de iertarea si iubirea Mantuitorului nostru Iisus Hristos pe care ne-a daruit-o, ne-a aratat-o pe cruce, a zis : «Parinte, iarta-le lor ca nu stiu ce fac»”, a explicat PS Iustin Sigheteanul, arhiereul-vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului.
Abia spre miezul noptii va reincepe forfota. Crestinii merg la biserici, unde se vor bucura de vestea Invierii Domnului Iisus Hristos. “Preotul sau Arhiereul iese si zice: «Veniti de luati lumina». Lumea primeste lumina si se iese in procesiune din biserica, care e in intuneric inainte de a primi lumina. Lumina il simbolizeaza chiar pe Hristos, lumina lui Hristos dupa Inviere, care a orbit iadul si pe soldatii care si ei au recunoscut si au plecat si au spus la mai-marii poporului ales ca Hristos a Inviat. Si carturarii si fariseii le-au dat bani si le-au spus sa nu spuna nimanui, deoarece ei vor face lucrul acesta sa nu fie credibil, si au incercat si incearca pana in ziua de astazi lucrul acesta, cei ce tagaduiesc Invierea lui Hristos. Toata creatia canta si cerul si pamantul biruinta Invierii si se citeste Evanghelia Invierii si apoi se canta pentru prima data «Hristos a Inviat», imnul de biruinta”, a adaugat PS Iustin Sigheteanul.
In prima zi de Pasti, in bisericile ortodoxe se savarseste slujba celei de-a doua invieri, prilej cu care se citeste Evanghelia in care Mantuitorul le face apostolilor bucuria de a intra prin usile incuiate si le arata ranile, mainile si coasta, indemnandu-i la bucurie. Pentru ca mesajul Evangheliei trebuie sa ajunga la toata lumea, in aceasta zi se citeste Evanghelia in 12 limbi.
Sursa: Camelia Tocaci