In miezul zilei de azi, 12 aprilie, la Catedrala Episcopala „Sfanta Treime” din Baia Mare a fost oficiata slujba Vecerniei Invierii, cunoscuta ca si slujba „celei de-a doua Invieri”. In aceasta zi se citeste Sfanta Evanghelie in 12 limbi, in amintirea celor 12 Apostoli care au fost trimisi de Mantuitorul Iisus Hristos la propovaduire, dupa Invierea Sa.
Numerosi credinciosi au fost prezenti la Catedrala Episcopala „Sfanta Treime” din Baia Mare, ei venind la slujba „celei de-a doua Invieri” in cadrul careia s-a citit un fragment din Evanghelia de la Sfantul Apostol si Evanghelist Ioan. Spre deosebire de alte slujbe, la Vecernia Invierii, acest fragment se citeste in 12 limbi, ceea ce semnifica numarul sfintilor Apostoli trimisi de Mantuitorul sa vesteasca Evanghelia Invierii in intreaga lume.
„Iata-ne dupa aceasta noapte plina de lumina biruintei Invierii lui Iisus Hristos asupra mortii si asupra iadului si de bucuria pe care au simtit-o Maica Domnului, Sfintii Apostoli si Mironositele Femei, ca Hristos a Inviat din morti la slujba Vecerniei sau la cea de-a doua Inviere asa cum se savarseste dupa Traditia bisericii noastre, la ora 12.00, adica la amiaza. Slujba aceasta, numita a Doua Inviere, este una speciala, deoarece Evanghelia care se citeste de la Sfantul Apostol si Evanghelist Ioan se citeste in mai multe limbi. Ar trebui sa se citeasca in 12 limbi dupa numarul celor 12 sfinti apostoli care au fost trimisi de mantuitorul la propovaduire in toate partile pamantului dupa Inviere. Acesta le-a zis: «Mergand, invatati toate neamurile botezandu-le in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh. Amin»”, a punctat PS Iustin Sigheteanul, arhiereul-vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului.
In cuvantul citit din Evanghelie, credinciosii au putut afla despre una dintre minunile pe care Mantuitorul o face in mod concret, personal. Mantuitorul vine la apostoli prin usile incuiate, tot atunci ucenicii sai primind harul preotiei. Arhiereul maramuresean a explicat ca venirea Mantuitorului prin usile incuiate a fost posibila, deoarece trupul Domnului nostru Iisus Hristos nu mai era limitat, ci plin de putere dumnezeiasca.
„Trupul Mantuitorului nu mai era limitat, era acum, aici si in alta parte, intra prin usile incuiate, se facea nevazut de la cei cu care statea de vorba. Acest lucru e foarte important sa-l retinem pentru ca starea aceasta a Mantuitorului de dupa Inviere, de o spiritualitate deosebita, trupul Mantuitorului era transfigurat. De starea aceasta vom beneficia si noi dupa Inviere. Nici noi nu vom mai fi supusi limitarii timpului si spatiului, nici suferintelor si bolilor si neputintelor”, a accentuat PS Iustin Sigheteanul.
Despre sarbatoarea Invierii Domnului nostru Iisus Hristos, Sfintii Parinti spun ca „este cea mai vestita, mai mare, mai preamarita si mai folositoare mantuirii neamului omenesc. Mai marita si preaminunata, pentru ca s-a facut cu a Sa putere dumnezeiasca, El fiind insasi Invierea si Viata. Mai preamarita decat toate, fiindca si ingerii si oamenii au laudat-o, o lauda si o vor lauda in veacul veacului, caci fara Inviere nu este mantuire neamului omenesc”.
Sursa: Camelia Tocaci