Chemare la unire în rugăciune, vineri seară (27 martie de la ora 19.00), prin mijloacele de comunicare socială
Printr-un comunicat transmis Episcopilor catolici din România de către Nunţiatura Apostolică, ES Miguel Maury Buendia, Nunţiul Apostolic în România adresează invitaţia ca, „prin toate mijloacele de comunicare socială, credincioşi catolici şi creştini ai altor confesiuni să participe la rugăciunea dorită şi iniţiată de către Sf. Părinte, vineri, 27 martie, în Piaţa Sf. Petru” (pe esplanada basilicii Sf. Petru, cu piaţa goală).
Din centrul Bisericii Catolice „în timpul statio orbis care va fi transmis de Mondo Visione (https://mondovisione.com/) şi de Vatican News (https://youtu.be/5YceQ8YqYMc) la ora 18.00 – ora Romei, adică la ora 19.00 – ora României, la care sunt chemate să se unească şi mijloacele de comunicare în masă din România, Sfântul Părinte va împărtăşi tuturor participanţilor Indulgenţa plenară şi binecuvântarea Ubi et Orbi” („pentru oraş şi pentru lume”).
Prin această iniţiativă – la care sunt chemaţi în mod spiritual toţi cei ce pot participa prin mijloacele de comunicare, sau direct prin comuniune spirituală -, Sfântul Părinte doreşte ca „la pandemia virusului” să se răspundă „cu universalitatea rugăciunii, a compasiunii, a tandreţii”.
„Să rămânem uniţi – a îndemnat Papa Francisc. Să ne facem simţită apropierea noastră faţă de persoanele care sunt mai singure şi mai încercate, faţă de medici, de operatorii sanitari, infirmieri şi infirmiere, voluntari; apropierea noastră faţă de autorităţile care trebuie să ia măsuri dure, dar pentru binele nostru; apropierea noastră faţă de poliţişti, de soldaţii care, pe străzi, caută să menţină întotdeauna ordinea pentru a se realiza lucrurile pe care guvernul cere să fie făcute pentru binele nostru, al tuturor. Apropiere faţă de toţi” – se precizează pe situl Vatican News.
Despre Indulgenţe şi dezlegări de păcate
În contextul Pandemiei cu Coronavirus, Penitenţieria Apostolică a publicat la 20 martie a.c. „un decret privind posibilitatea, în aceste timpuri de criză din cauza Coronavirusului, de a dobândi indulgenţa plenară şi de a primi dezlegări colective de păcate.
Iniţiativa vine în întâmpinarea unui mare număr de credincioşi, bolnavi sau nu, aflaţi în imposibilitatea de a se deplasa la biserică şi de a face o spovadă sacramentală” – se arată pe Vatican News.
Astfel, „în timpul stării de urgenţă din cauza Coronavirusului, Biserica Catolică oferă posibilitatea de a dobândi indulgenţa plenară atât credincioşilor bolnavi, cât şi operatorilor sanitari, rudelor şi tuturor celor care în diferite forme, inclusiv prin rugăciune, se îngrijesc de bolnavi”.
Totodată, Penitenţieria, împreună cu acest decret, a emis o Notă explicativă în care se spune că „din cauza gravităţii circumstanţelor actuale”, „mai ales în locurile afectate mai mult de contagierea pandemică şi până când fenomenul nu se va încheia”, există posibilitatea de a împărţi „dezlegarea colectivă de păcate”, adică mai multor credincioşi în acelaşi timp, „fără o prealabilă mărturisire individuală a păcatelor”.
„Actualul moment în care se află întreaga omenire, ameninţată de o boală invizibilă şi periculoasă”, care într-o formă sau alta a început să facă parte din viaţa tuturor oamenilor, „este marcat zi după zi de temeri înfricoşătoare, noi incertitudini şi, mai ales, de o largă suferinţă trupească şi morală”.
„Mai mult ca oricând”, se mai spune în document, „Biserica experimentează în acest moment puterea comuniunii sfinţilor şi înalţă spre Domnul răstignit şi înviat propuneri şi rugăciuni, în special Jertfa Sfintei Liturghii pe care preoţii o celebrează zilnic, chiar şi fără participarea poporului”. Ca o „bună mamă, Biserica îl imploră pe Domnul pentru ca omenirea să fie eliberată de acest flagel, invocând mijlocirea Fericitei Fecioare Maria, Maica milei şi Tămăduitoarea bolnavilor, şi a Sfântului Iosif, soţul ei, sub ocrotirea căruia Biserica merge dintotdeauna în lume”.