Când totul îți pare potrivinic, fii tu soluția!
„Sunetele tumultoase îți cântă încă de la ivirea zorilor, iar pacea interioară pare că se emană înspre cortina cerului, unde doar liniștea globurilor de gheață și a fulgilor de nea care au îmbrățișat primavară mai domnesc. Sunt momente în viață în care povara anilor grei îți atârnă de gât, momente în care trăiești zilnic aceleași stări, când nimeni și nimic nu îți poate reda speranța din ochi, care acum s-a transformat într-o simplă stea căzătoare.
Atunci, înainte de orice, trebuie să conștientizezi că singurul eșec este acela de a renunța. Luptă până la lacrimi, trăiește, creează, zâmbește! Fii fericit într-o lume în care relativitatea pune stăpânire pe tot ce reprezintă fericirea. Ascultă-ți mintea și realizează că ești ceea ce gândești. Realizează că înainte de a fi om, ești un ansamblu de stări și că aceste stări o să te ajute întotdeaună să te cunoști mai bine. Succesul este mai aproape decât ai putea să crezi vreodată.
În viață, omenirea a trecut prin evenimente îngrozitoare care într-un final au ajuns să o reprezinte. Pământul a înghițit pe parcursul a sute de ani sângele nevinovat a miliarde de oameni. Au fost situații în care violența a luat locul toleranței, iar prețul plătit a fost dincolo de cuvinte. Am pornit războaie unii împotriva altora, ne-am luptat cu noi înșine și am pierdut de atâtea ori. Război, neputință, frică, foamete, toate sunt lanțuri ruginite ale lacătului puternic ferecat de istoria omenirii. Cheia s-a pierdut de mult pe un drum împânzit de pietre afundate în lacrimi și orbit de praful pașilor unui trecut prea istovitor pentru oameni. Atunci, universul nu a renunțat. Soarele s-a înălțat cu aceeași mândrie pe cerul înnegrit de focurile de arme. Luna și stelele și-au păstrat strălucirea luminând obrazul oamenilor care dormeau sub cerul liber. Păsările cântau cu același glas legănat, iar natura s-a păstrat în simbioză cu elementele cosmice. Ele nu au renunțaț. Oamenii nu au renunțaț, nu au acceptat să privească țărâna. Tu nu o să renunți.
Oare ce s-ar fi întâmplat dacă Thomas Edison ar fi renunțaț atunci când profesorii acestuia l-au considerat incapabil? Charles Darwin a fost considerat mediocru și a renunțat la facultatea de medicină în detrimentul teologiei, dar drumul și ambiția i-a arătat calea pe care trebuia să pornească, astfel punând bazele teoriei evoluționiste. Bill Gates a eșuat la început, dar stima de sine și încrederea l-au făcut să construiască un adevărat regat. Acestea sunt unele dintre puținele exemple de oameni care au trecut de la eșecul vieții lor la succesul existențial al fiecăruia. Într-un univers în care noi, ca ființe atinse fie de evoluție, fie de creație, ne confruntăm cu piedici de diferite naturi, forme și mărimi, deseori uitând că facem parte din ceva mai mare, viziunea fiindu-ne blocată de prezentul naturii noastre. Astfel, aceste piedici au drept rezultat căderi abrupte în întuneric, lacrimi, disperare și tăcere.”
Berciu Dana-Facultatea de Litere, Baia Mare