O delegație a Consiliului Județean Maramureș condusă de vicepreședintele Ioan Doru Dăncuș se află în această săptămână la Roma și Vatican, unde instituția maramureșeană derulează împreună cu Ambasada României pe lângă Sfântul Scaun și Ordinul Suveran de Malta, proiectul ”Preotul Vasile Lucaciu – promotor al Proiectului Marii Uniri”, dedicat Centenarului Marii Uniri și finanțat de Ministerul Culturii.
Cea mai importantă întâlnire de marţi, 23 octombrie, a fost întâlnirea delegaţiei maramureşene cu preşedintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări, Mons. Rino Fisichella. Excelența Sa apreciază România ca fiind “o țară foarte tânără și dornică de a se angaja în studiu, în muncă, pentru a da ce-i mai bun din ea”. A cunoscut și vizitat Bucureştiul, municipiile Oradea şi Iaşi, iar vicepreşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Ioan Doru Dăncuş, i-a adresat invitaţia de a vizita şi Maramureşul.
”Vă fac o invitație încă de acum să vizitați și Maramureșul și Municipiul Baia Mare. Noi, în acest an sărbătorim Centenarul României moderne – Maramureșul în urmă cu 100 de ani a fost în prima linie a Marii Uniri, iar unul dintre făuritorii Marii Uniri a fost cardinalul Iuliu Hosu. Un alt corifeu al Marii Uniri este preotul Vasile Lucaciu, cel care a studiat aici, în Italia. În fapt, vizita noastră este o vizită de recunoştinţă şi de recunoaştere a acestui promotor al Marii Uniri”, a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Ioan Doru Dăncuş. La finalul discuţiilor, s-a realizat un schimb de cadouri simbolice. Monseniorul Rino Fisichiella a oferit delegației o medalie, iar vicepreședintele Ioan Doru Dăncuș a dăruit bustul și medalia centenară cu “Vasile Lucaciu”, alături de câteva cărți despre Maramureș.
În prima zi a programului stabilit în cadrul proiectului ”Preotul Vasile Lucaciu – promotor al Proiectului Marii Uniri”, delegația maramureșeană a vizitat Colegiul Pontifical de Propagandă Fide, locul unde au studiat Vasile Lucaciu și fiul acestuia, Epaminonda. A urmat, apoi, o vizită la Arhivele istorice de Propaganda Fide și la Colegiul Pontifical Grec, unde au fost expuse documente referitoare la Vasile Lucaciu.
Vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, Ioan Doru Dăncuș, a mulțumit directorului arhivei, Luis Manuel Cuna Ramos, pentru oportunitatea oferită delegației maramureșene de a descoperi și a aprofunda informații și documente din arhivele Vaticanului despre activitatea preotului Vasile Lucaciu – ”Leul de la Șișești” – așa cum mai este acesta supranumit. Timp de trei zile urmează vizite de studiu si documentare, întâlniri de lucru, audiențe, dar și o conferință internațională, pentru a cunoaște cât mai mult din activitatea desfășurată de Vasile Lucaciu în perioada petrecută în Italia.
Din delegaţia maramureşeană fac parte primarii comunelor cu rezonanță istorică Băsești, Șișești, Giulești, Dragomirești, prorectorul Centrului Universitar Nord al Universității Tehnice Cluj Napoca, Petrică Pop Sitar, profesori universitari de renume: Gheorghe Achim, Mircea Fărcaș, Petru Dunca, Daniela Dunca, Cătălin Bob, dar și consilierii județeni Gheorghe Mihai Bârlea și Anton Rohian.