Personalitatea revoluţionarului paşoptist Avram Iancu, de la naşterea căruia se împlinesc anul acesta 200 de ani, a fost evocată vineri seara, la Bistriţa, de către preşedintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, care l-a numit „erou naţional” şi parte a sufletului poporului român.
Ioan Aurel Pop a fost invitatul special al conferinţei intitulate „Epoca lui Avram Iancu”, parte a manifestărilor culturale organizate de Primăria municipiului Bistriţa sub denumirea de „Ateneul de Bistriţa”, avându-l drept custode pe fostul ambasador al României la Vatican Liviu Zăpârţan.
Preşedintele Academiei Române a vorbit despre „reverberaţia specială” pe care o produce numele lui Avram Iancu în sufletele românilor, cu precădere ale transilvănenilor, dar a ţinut să menţioneze şi formalismul cu care sunt evocaţi de multe ori eroii naţionali în zilele noastre.
„Avram Iancu are o reverberaţie specială în sufletele noastre şi aici, în Transilvania, nu trebuie să fii specialist în perioada secolului al XIX-lea sau în desfăşurarea revoluţiilor de la 1848-49 ca să te raportezi cu emoţie la Avram Iancu, pentru că Avram Iancu este o efigie, este în sufletul nostru. Nu trebuie să învăţăm neapărat despre el. Dacă ne ştim bunicii şi străbunii, atunci ştim şi ce a făcut Avram Iancu în viaţă şi ce a urmărit. Sigur că, de un timp, nu mai depănăm cu toată inima amintiri despre trecutul nostru naţional. Parcă ne reţine ceva. Nu ne mai cuprindem de acel farmec sfânt de care vorbea Eminescu, ca să putem pătrunde şi cu sufletul în prezentul unor epoci şi în prezentul unor oameni pe care îi evocăm. Le facem pe toate aproape formal, dacă le mai facem, parcă ne ruşinăm de trecutul naţional. Parcă ne ruşinăm şi de eroii noştri şi, dacă folosim sintagma „eroi naţionali”, ne uităm bine în jur, pentru că suntem pândiţi de ironii şi chiar de acuze de naţionalism”, a spus Ioan Aurel Pop.
Acesta a vorbit şi despre influenţa corectitudinii politice şi a culturii anulate în tratarea marilor personalităţi ale istoriei, însă a apreciat că, atâta timp cât va exista poporul român şi se va vorbi limba română, spiritul lui Avram Iancu va dăinui.
„Sigur că societatea asta postmodernă a pervertit şi eroii, chiar şi în Statele Unite ale Americii, i-a trecut prin patul lui Procust, al corectitudinii politice şi al anulării culturii sau al culturii anulate – „cancel culture”. Şi din păcate trebuie să facem faţă, cum se spune astăzi, acestor provocări. Cu toate acestea, noi sau măcar unii dintre noi, locului ne ţinem, cum am fost, aşa rămânem. Dacă ai noştri copii şi nepoţi ar învăţa mai bine la şcoală ce au făcut marile personalităţi pentru acest popor şi pentru această ţară, amintirile ar deveni vii şi ni s-ar părea că trăim aievea alături de acei oameni mari. În ciuda acestor premise rele, vă propun să ne amintim totuşi de Avram Iancu. (…) Spiritul său străbate anii şi va străbate multe secole de acum înainte, cel puţin atâta timp cât va exista poporul român şi atâta timp cât se va vorbi româneşte, fiindcă el este erou naţional şi este aşezat demult în panteonul naţional, acolo unde stau sfinţii naţiunii, să zicem”, a conchis academicianul.
Anul 2024 a fost instituit ca „Anul Avram Iancu”, printr-o lege care a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis la 14 iulie 2023.