Paralelă în trecut. În urmă cu 24 de ani, în luna mai şi tot într-o campanie electorală, regretatul om politic Ion Raţiu participa la o emisiune televizată alături de Radu Câmpeanu şi Ion Iliescu, contracandidaţii săi la funcţia de preşedinte al României. În acea confruntare, Raţiu a impresionat atât prin eleganţa discursului, cât şi prin definiţia pe care a dat-o democraţiei. Dacă ar fi trăit, Ion Raţiu ar fi împlinit 97 de ani pe 6 iunie.
Ion Raţiu (Turda, 1917- Londra, 2000) a fost un politician român, reprezentant al Partidului Naţional Ţărănesc (devenit ulterior PNŢCD), descendent al unei vechi familii nobiliare din Turda, atestată în Transilvania la începutul sec. al XIV-lea, şi reînnobilată în anul 1625 de către principele Gabriel Bethlen.
Peste câteva zile se împlinesc 97 de ani de la naşterea sa, unul dintre puţinii care au înţeles ce înseamnă adevăratul sens al ideii de democraţie şi care au avut curajul să spună ce gândesc indiferent dacă place sau nu.
Pe pagina Centrului Raţiu pentru Democraţie, Ion Raţiu este prezentat drept „un constant opozant al lui Nicolae Ceauşescu “ în cei 50 de ani de exil.
A fost un apropiat al programelor serviciului român al BBC, posturilor de radio „Europa Liberă“ sau „Vocea
Continuarea AICI