„Ce-ar fi daca oamenii au ajuns aici venind din spatiu?” si „Poate cu totii am fost odata extraterestri” sunt cateva dintre afirmatiile incluse intr-un articol despre panspermie ce a fost publicat recent in revista stiintifica britanica New Scientist, informeaza dailymail.co.uk.
Aparitia vietii pe Terra reprezinta unul dintre cele mai complicate „puzzle-uri” cu care se confrunta oamenii de stiinta din zilele noastre, iar unii dintre ei au inceput sa nu mai creada in teoria potrivit careia viata isi are originea pe planeta noastra.
Astrobiologii aduna tot mai multe probe care par sa sugereze faptul ca viata isi are originea in alta parte in galaxie si a fost adusa pe Pamant de meteoriti si comete in urma cu 3,8 miliarde – 4 miliarde de ani. Aceasta teorie poarta numele de „panspermie”.
De exemplu, molecule organice si apa au fost descoperite pe cometele care traverseaza Sistemul Solar, sugerand ca elementele primordiale pentru aparitia vietii pe Terra ar proveni, de fapt, din spatiu.
Exista si cercetatori care merg mai departe de aceasta ipoteza si afirma ca viata in sine a aparut in alta parte si a fost adusa pe Terra atunci cand conditiile au devenit perfecte pentru ca ea sa evolueze.
Panspermia nu este o teorie noua – a fost enuntata in premiera in 1871 -, dar a inceput sa obtina recent un sprijin tot mai mare in randul oamenilor de stiinta, pe masura ce astronomii au descoperit ca Universul abunda in compusi organici.
Desi nu exista deocamdata dovezi concrete care sa ateste existenta vietii extraterestre, teoria panspermiei, care a ramas totusi la limita stiintei unanim acceptate, nu mai este deloc considerata o teorie fantezista asa cum era in trecut, precizeaza acest articol publicat in New Scientist.
Peter Ward, biolog la Universitatea Washington din Seattle, a declarat pentru aceeasi publicatie: „Cred ca teoria despre Marte, ca origine a vietii de pe Terra, reprezinta un caz destul de bun”.
Acelasi profesor american este de parere ca, daca oamenii de stiinta vor gasi dovezi care sa ateste faptul ca viata de pe Terra este de origine extraterestra, aceasta descoperire ar avea un impact major asupra abordarilor actuale din domeniul stiintei si religiei.
„Ar fi o descoperire majora. Unii dintre fundamentalistii religiosi cred intr-o anumita axioma, care spune ca exista o singura viata si ca aceasta exista doar aici, pe Terra”, a spus acelasi cercetator.
Multi oameni de stiinta s-au declarat intrigati de aparitia subita a vietii pe Terra, in urma cu 3,8 miliarde de ani, in acelasi timp in care conditiile de care ar fi nevoie pentru a sustine viata au devenit perfecte.
Alti cercetatori merg si mai departe pe firul acestei idei si spun ca intreaga noastra galaxie, Calea Lactee, abunda in forme de viata.
Chandra Wickramasinghe, profesor de astrobiologie la Universitatea Buckingham, care sustine de mult timp teoria panspermiei, crede ca Terra se afla intr-un schimb constant de materii organice si chiar de materie vie cu planetele si sistemele solare din apropiere.
El a participat recent la publicarea mai multor studii care au dezvaluit existenta unor ramasite fosilizate ale unor microorganisme, gasite in meteoriti, si a unor organisme microscopice de tipul algelor care traiesc in atmosfera inalta a Terrei, care ar fi fost aduse acolo de comete.
„Aceasta a fost o ipoteza in trecut, pur teoretica, dar acum avem dovezi care o sustin. Perceptia (asupra panspermiei, n.r.) se schimba incet, dar sigur”, a spus profesorul britanic.
Intr-un articol publicat la inceputul acestui an in Journal of Astrobiology, editat de profesorul Wickramasinghe, el si colegii lui au descris felul in care ei cred ca viata a ajuns pe Terra: „Studiile recente au dus la identificarea unui numar de 900 de exoplanete in apropiere de Terra, situate intr-un volum mic de spatiu din galaxia noastra.
Extrapolarile efectuate pe baza acestui studiu au dus la obtinerea unui numar estimativ de 140 miliarde de sisteme planetare locuibile doar in galaxia noastra, iar cele mai multe dintre ele sunt asociate cu stele din clasa piticelor rosii stinse. In acest context, distanta minimala pana la un sistem planetar care poate sa intretina viata este de doar cativa ani-lumina. Aceasta distanta interplanetara relativ scurta este usor de strabatut de particule de praf cosmic, deseuri cosmice, meteoriti si comete. Materialele care sunt expulzate in spatiu cu viteze mai mari decat «viteza de evadare» din sisteme planetare precum Sistemul Solar urmeaza orbite hiperbolice care le aduce pana la o stea din apropiere, asadar, probabilitatea unei «capturi» directe ar fi, in general, foarte mica.
Totusi, praful cosmic submicronic, ce include bacterii si virusuri, eliberat de bolizii cometari aflati in tranzit, chiar daca acestia se afla pe orbite hiperbolice, ar putea fi cu usurinta oprit de discul interplanetar din sistemul planetar recipient si, astfel, sa «infecteze» planetele locuibile”.
Mai simplu spus, microorganismele si moleculele organice de pe cometele care trec pe langa planete pot fi depozitate pe acea planeta.
Profesorul Wickramasignhe si unul dintre colegii lui, profesorul Milton Wainwright, vorbesc despre ramasitele unor aparente microorganisme, colectate la altitudinea de 26 de kilometri in atmosfera terestra de un balon de mare altitudine, in timpul curentului de meteoriti al Perseidelor, in anul 2013.
Recent, ei au gasit in mostrele colectate cu acea ocazie si o ciudata sfera minuscula din titan, de marimea diametrului unui fir de par uman, inconjurata de o substanta organica lipicioasa.
Cei doi cercetatori au studiat si materialul meteoritic ce contine acele structuri care au fost interpretate ca fiind microorganisme fosilizate.
Teoria panspermiei aduna tot mai multi adepti si din segmentul „mainstream” al stiintelor exacte.
In urma cu doar cateva decenii in urma, oamenii de stiinta considerau ideea vietii extraterestre ca fiind una improbabila, insa, in prezent, NASA crede ca este doar o chestiune de timp pana cand savantii vor vor descoperi dovezi ale vietii pe alte corpuri ceresti din Sistemul Solar.
Agentia spatiala americana se concentreaza, in prezent, pe detectarea unor eventuale urme de viata pe Marte, in timp ce Agentia Spatiala Europeana (ESA) analizeaza Luna.
ESA dezvolta, in prezent, o misiune robotizata pentru a fora sub suprafata Lunii, cu scopul de a analiza meteoriti, care ar putea oferi dovezi si indicii despre felul in care viata a aparut pe Terra si despre felul in care a fost adusa pe planeta noastra din alte zone ale Universului.
Savantii de la NASA au realizat si cateva experimente, folosind cateva fragmente de roca – care simulau meteoritii – ce au fost lansate in spatiu si lasate apoi sa reintre in atmosfera terestra.
Aceste teste au aratat ca ADN-ul si anumiti spori bacterieni pot sa supravietuiasca temperaturilor si presiunii extreme la reintrarea in atmosfera Terrei.
Experimentul american a oferit astfel un sprijin major pentru unele dintre ideile aflate la baza teoriei panspermiei.
Mai multi savanti de prestigiu, printre care matematicianul si astrofizicianul britanic Stephen Hawking si Martin Rees, profesor la Institutul Astronimic al Universitatii Cambridge, au anuntat, in luna iulie, ca sprijina un nou proiect stiintific, ce beneficiaza de o finantare de 100 milioane de dolari, care are ca scop descoperirea unor forme de viata extraterestre.
Sursa: Mediafax