Grupari jihadiste din Libia, Maroc, Tunisia si Egipt s-au intalnit cu reprezentanti Al-Qaida in Magrebul Islamic (AQMI) si ai Frontului sirian Al-Nusra, in septembrie, la Benghazi, in estul Libiei, potrivit editiei de duminica a ziarului german Welt am Sonntag.
”Conferinta” ar fi durat trei zile si s-ar fi desfasurat intr-un fief al organizatiei salafiste libiene Ansar Asharia, precizeaza Welt am Sonntag, fara sa citeze surse. Intre cei care au luat cuvantul s-a aflat Abou Iyadh, liderul organizatiei tunisiene Ansar Asharia, independenta fata de structura libiana, desi poarta acelasi nume, cautat in legatura cu atacul comis impotriva ambasadei americane la Tunis in septembrie 2012, mai scrie duminicalul.
Welt am Sonntag povesteste ca Abou Iyadh a venit sa ceara ajutor celorlalte grupari salafiste, in ipoteza in care conflictul cu Guvernul tunisian degenereaza. Abou „Iyadh ar fi cerut in cursul reuniunii sa nu mai trimita tunisieni in Siria, pentru ca are nevoie urgenta de combatanti alaturi de el”, afirma publicatia. Aceasta solicitare a liderului gruparii tunisiene ar fi fost primita prost de catre Frontul Al-Nusra, pentru care ”afluxul de combatanti straini trimisi in Siria cu miile, din Libia, de peste un an”, este capital, se arata in articol.
S-ar fi ajuns totusi la un compromis, potrivit caruia jihadistii tunisieni ar fi fost autorizati sa se intoarca acasa sa lupte, insa, in schimb, Frontul Al-Nusra ar fi obtinut garantii ca toti ceilalti combatanti care vor merge in Siria vor fi plasati sub comanda sa, ci nu a Statului Islamic in Irak si Levant (SIIL), o alta grupare din cadrul Al-Qaida, aflata in concurenta cu Frontul Al-Nusra.
Profitand de golul din domeniul securitatii de dupa inlaturarea lui Muammar Kadhafi de la putere, gruparea libiana Ansar Asharia detine controlul in special asupra partii de est a Libiei, la Benghazi, Sirt si Derna, potrivit unor surse locale.
Atacuri comise in estul Libiei, ca cele de la 11 septembrie 2012 impotriva Consulatului Statelor Unite de la Benghazi, in care au fost ucisi ambasadorul Chris Stevens si alti trei americani, sunt atribuite adesea unor grupari islamiste, inclusiv Ansar Asharia, de catre experti libieni si straini.
Autoritatile nu indraznesc, insa, sa acuze in mod direct aceste grupari puternic inarmate, de frica unor represalii, sunt de parere acesti experti. Recent, Ansar Asharia a anuntat intr-un comunicat ca nu recunoaste institutiile statului libian si nici serviciile de securitate ale tarii, pe care le-a catalogat ca fiind apostate si „Taghout” (forte malefice, in serviciul tiraniei).
Sursa: Mediafax