Un nou studiu incearca sa explice modul in care egiptenii au reusit sa transporte masivele blocuri de piatra din care sunt construite piramidele. Fizicienii de la Universitatea din Amsterdam sunt de parere ca egiptenii ar fi putut muta masivele blocuri de piatra prin desert udand nisipul din fata unui dispozitiv de tragere a obiectelor grele, scrie Business Insider.
Cercetatorii au analizat fortele necesare pentru a trage obiecte extrem de grele pe o ”sanie” uriasa pe nisip si au descoperit ca, daca nisipul era udat in fata dispozitivului, frecarea pe ”sanie” era redusa, iar aceasta aluneca mai usor.
Pentru a ajunge la aceasta concluzie, cercetatorii s-au folosit de indicii lasate chiar de egipteni. Hieroglife descoperite in mormantul lui Djehutihotep, care dateaza din 1900 i.H. arata 172 de oameni care trag o statuie imensa folosind franghii atasate de o ”sanie”. In desen se poate vedea o persoana care se afla in fata saniei si toarna apa pe nisip.
”Egiptologii credeau ca este un act pur ceremonial. Intrebarea este: de ce faceau asta?”, spune Daniel Bonn, profesor de fizica la Universitatea din Amsterdam.
Cercetatorii au descoperit insa si un aspect delicat al procedeului: ”Daca folosesti nisip uscat, procedeul nu va fi atat de usor, dar daca nisipul este prea ud, nu va functiona. Cantitatea de apa necesara depinde de tipul de nisip, insa in general cantitatea optima este in 2 si 5% din volumul nisipului”, spune Bonn.
Sursa: Mediafax