Duminică, 12 mai 2019 (a Mironosiţelor), Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, împreună cu invitatul de onoare, Înaltpreasfinţitul Părinte Iosif, Arhiepiscopul şi Mitropolitul Europei Occidentale şi Meridionale, în fruntea unui sobor de preoţi şi diaconi. Cu această ocazie, ÎPS Iosif a fost distins cu titlul de Cetăţean de Onoare al judeţului Maramureş.
Din soborul slujitor au făcut parte Arhim. Dr. Casian Filip, mare eclesiarh al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, Arhim. Dr. Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial social-filantropic şi misionar, Pr. Dan Ionuţ Lupuţan, protopopul de Huedin, Pr. Vasile Cosma, paroh în Rozavlea, satul de naştere al Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin, Pr. Marcel Oprişan, paroh în Bârsana, Pr. Viorel Grec, paroh în Mesteacăn, Protopopiatul Oaş, slujitorii catedralei: Pr. Viorel Bud, Pr. Vasile Botiş, Pr. Florin Hoban, inspector şcolar pentru religie, Pr. Drd. Claudiu Ciascai, Pr. Florin Bălan, Pr. Adrian Morar, arhidiaconi.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de psalţii din Grupurile bizantine „Tronos” al Patriarhiei Române, „Anastasios”, format din medici şi studenţi la medicină din Târgu Mureş, Cluj Napoca și Bistrița şi „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijaţi de Dr. Iustinian Ioachim Simion, medic neurochirurg.
Cuvântul de învăţătură a fost rostit de către Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Iosif, care s-a referit la semnificaţia Duminicii Mironosiţelor, la importanţa Femeilor Mironosiţe ca martore ale Învierii lui Hristos, la bucuria nemăsurată pe care a creat-o Învierea Mântuitorului, la felul în care Biserica Ortodoxă cinsteşte femeia, ca sfântă, ca mamă şi simplă credinciosă, la familie şi la rolul pe care mama în are în familie, la iubirea de mamă, făcând un elogiu mamei şi familiei, la importanţa îmbrăcării costumului popular, care nu este cu nimic mai prejos decât cel liturgic, costumul popular este mărturia botezului nostru că suntem fiii Învierii („şi când purtăm costumul popular să ţineţi minte că este mărturia botezului nostru, a faptului că suntem fiii Învierii”.
Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a rostit un laudatio pentru Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Iosif şi i-a înmânat, în Anul Omagial al Satului Românesc în Patriarhia Română, „Engolpionul Eparhial Maramureşean” şi „Crucea Voievodală Maramureşeană”, cele mai preţioase odoare ale Eparhiei Maramureşului şi Sătmarului „în semn de înaltă cinstire şi aleasă preţuire pentru jertfelnicia şi arhipăstorirea vrednică a tuturor românilor din Europa Occidentală şi Meridională, în mod special pentru purtarea de grijă şi iubirea părintească arătată maramureşenilor, oşenilor şi sătmărenilor aflaţi sub omoforul Înaltpreasfinţiei Sale, ca cel ce este unul dintre fiii prestigioşi şi mare arhiereu şi slujitor al Bisericii lui Hristos ridicat din ţinutul Maramureşului Voievodal”.
Conferirea titlului de Cetăţean de Onoare al Maramureşului
Preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Valer Zetea, a dus la îndeplinire hotărârea consilierilor judeţeni prin care au acordat Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Iosif titlul de Cetăţeran de Onoare al Judeţului Maramureş, înmânându-i placheta şi un coş cu flori.
Hotărârea a fost luată cu unanimitate de voturi, indiferent de culoarea politică, că aprecierile au fost unanime faţă de unul din cei mai vrednici fii ai judeţului Maramureş, care păstoreşte peste aproape 700 de parohii din trei episcopii Occidentale, cu tot atâţia preoţi, lucru realizat printr-o patoraţie jertfelnică şi continuă, la care a pornit de la zero, cu o maşină al cărei şofer era şi cu care străbătea Europa.
Premierea câştigătorilor concursului „Hristos, sufletul satului meu”
Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin şi Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Iosif au făcut premierea câştigătorilor locurilor I la Concursul Național Catehetic „Hristos, sufletul satului meu”, desfășurat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, cu aprobarea Sfântului Sinod și în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale, în perioada 15 decembrie 2018-21 mai 2019.
Locul I pe judeţul Maramureş a fost câştigat de grupul de cateheză al Parohiei Remecioara, Protopopiatul Chioar, peot paroh Ioan Kraiciuc, cu proiectul purtând titlul „Tinerii de astăzi, sufletul României de mâine”, iar locul I pe judeţul Satu Mare a fost ocupat de tinerii din grupul de cateheză din Parohia Mesteacăn, Protopopiatul Oaş, preot paroh Viorel Grec, proiect care a fost intitulat „Construieşte româneşte”.
Reprezentanții echipelor câștigătoare ale premiului I din cele două județe ale eparhiei, alături de preoții coordonatori, vor fi prezenți marți, 21 mai 2019, ziua prăznuirii Sfinților Împărați Constantin și mama sa Elena, la Catedrala Patriarhală din București, cu ocazia hramului istoric, pentru a fi premiați de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.